Készíts egyedi karácsonyi csomagolást

Készíts egyedi karácsonyi csomagolást

2017. december 20.

Megvetted már a karácsonyi ajándékokat és még hátra van a becsomagolásuk? Az idén ne az üzletekben vásárold meg a színes, fényes csomagolópapírt, hanem használd kreativitásod és készíts magad ünnepi csomagolást. Írunk egy pár példát.

A legegyszerűbb, újrahasznosított barna csomagolópapírt is ünnepivé varázsolhatod, ha arany-, illetve ezüstszínű festékkel festesz rá karácsonyi mintát, pl. fenyőfát, csillagot. Vagy csomagold be az ajándékod, vágj ki pl. Mikulást, hóembert ábrázoló figurákat színes papírból és ragaszd rá a csomagodra. Ragassz zacskót, díszítsd, sodord meg a fülét és erősítsd rá! Vagy fess a natúr zacskóra karácsonyi mintát: csengőt, hópelyhet, gyertyát, mikulásvirágot. A WC papír gurigáját is felhasználhatod kis tárgyak csomagolására. Fesd be, vagy színes papírral vond be a felületét, majd hajtsd be a két végét és kösd át.

Füle, orra szája, bajsza

Használd fel az üres cipős dobozokat. A kisgyermekeknek szánt ajándékot tartalmazó doboznak ragaszthatsz füleket, orrot, szájat, bajuszt, tappancsokat, pl. kutyának vagy macskának ábrázolva a papírdobozt. Fess vagy rajzolj a könyvet tartalmazó csomagolásra! Vagy kösd át és díszítsd tobozzal. Hajtogass papírból fenyőfát és ragaszd a csomag tetejére. Varrj zsákocskát, táskát már nem használt ruhadarabokból. Vágj ki filcből szív alakú formákat, darabonként kettőt-kettőt. Varrd össze, de mielőtt az utolsókat öltenéd, tömd ki vatelinnel vagy vattával. Hímezd rá a megajándékozott monogramját, vagy keresztnevének kezdőbetűjét. Vagy készíts szaloncukrot formázó csomagot a már nem használt textilből. Régi pulóvert is feldarabolhatsz és pl. az ujjába csomagolhatod az ajándékod. Batikolhatsz is. Ehhez csak egyszerű fehér textilre és festékre van szükséges. Nézz utána a kézműves technikának az interneten vagy olvass utána könyvekből. Apró tárgyak csomagolásához törj diót és az épen maradt héjukat aranyszínre festve rakd bele az ékszerajándékod. Csomagolj újságpapírba. Erre a célra a legszebb a sűrű sorokat tartalmazó újság. Kösd át a csomagodat szalaggal. Illetve hajtogass díszt rá újság-, vagy színes papírból (pl. rózsát).  Kösd kendőbe, sálba az ajándékod!

Krumplinyomda

A gyerekekkel együtt is készíthettek egyedi csomagolást. Faragjatok krumplinyomdát. Moss meg egy krumplit és vágd ketté. Faragj a felületébe mintát, pl. szívet, majd add oda a gyerekeknek. Mártsák sűrű festékbe és egyenletesen nyomtassanak vele az egyszínű, barna csomagolópapírra.

Kartont vonalazzatok be ajándékkísérő kártyának és rajzoljatok, fessetek rá karácsonyi motívumokat. Vágjátok ki a kártyát, lyukasszátok ki irodai lyukasztóval és fűzzetek bele színes szalagot. Jelezzétek a motívummal vagy a monogrammal, hogy kinek szánjátok. Írhattok rá az ajándékra utaló, talányos rövid ajánlókat is.

Ezekkel az egyedi csomagolásokkal plusz örömet szerzel a megajándékozottnak és a környezeted is kíméled, hiszen újra felhasznált alapanyagokból készíted az ötletes csomagolást. Többségüket elrakhatod jövőre is, így csökkented a szemét-és a hulladéktermelésed és pénzt is megtakarítasz azzal, hogy nem veszel új csomagolóanyagot.

 

további cikkek

Ők az „Álmodd meg Te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat” 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
A “Hasznosítsunk újra, használjunk többször!” fotó pályázat nyerteseit Dr. Boros Anita jelentette be 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
Kihirdetésre kerültek a “Fiatalokkal a fenntarthatóságért!” poszter pályázat nyertesei 2021. január 07. Hulladékcsökkentési hét
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.