Igazi szemléletformáló erő a dabasi zöld óvoda

Igazi szemléletformáló erő a dabasi zöld óvoda

2014. július 15.

dabasi Új Bóbita Óvoda - Eupai Hulladékcsökkentési HétEgyüttműködés, szoros személyes kapcsolat, bizalom, őszinteség, nyitottság – ezek jelentik az alapot egy zöldóvoda sikeres működéséhez. A dabasi Új Bóbita Óvoda – túlzások nélkül – az elmúlt években igazi társadalmi szemléletformáló erővé vált. A környezeti nevelés terén (is) példaértékűen működő óvoda eredményességének titkairól az óvoda vezetőjével, Kecskésné Harmincz Jolánnal beszélgettünk, azért, hogy a titok ne legyen titok tovább, és minél többen meríthessenek a tapasztalataikból.

–          Mitől lesz zöld egy óvoda?

Környezeti neveléssel kiemelten már 8 éve foglalkozunk. Működik nálunk egy környezeti nevelési munkaközösség, amely meghatározza, szervezi az életet az óvodában dabasi Új Bóbita Óvoda - Eupai Hulladékcsökkentési Hétebből a szempontból. A vezérfonal, amely alapján működünk a tevékenységközpontúság, amelynek lényege, hogy minden a megtapasztaláson múlik. Ha a gyerek csak hall róla, elfelejti, ha viszont látja, hallja, megérinti, akkor biztosan megtanulja.

Az Új Bóbita Óvodában az év minden napján ezen elv mentén tanítjuk, neveljük a gyerekeket. Tehát nem csak arról van szó, hogy szelektív hulladékgyűjtőket helyeztünk ki és megtanítjuk a gyerekeknek, hogy melyik kukába milyen hulladékot szabad dobni.

Velük együtt használunk újra napi szinten mindenféle hulladékot, például papírt, PET-palackot, amelyekből játékokat barkácsolunk. Ezek nemcsak arra jók, hogy már a legfiatalabb korban elültessük bennük a környezettudatosság magvait, hanem fejlesztik is őket, például a finommotorikájukat, segítik őket a térirányok rögzítésében, megtanulásában, a szín- és esztétikai érzékük fejlesztésében.

dabasi Új Bóbita Óvoda - Eupai Hulladékcsökkentési Hét

Ezen kívül, mivel az óvodához egy hatalmas terület tartozik, abban kialakítottunk egy kertet, ahol mind a 6 gyermekcsoport gondoz, nevelget többféle növényt, például paradicsomot, paprikát, kukoricát, tököt, többfajta hagymát, fűszernövényeket. Emellett kialakítottunk egy tanösvényt is, ahol többféle őshonos magyar, vagy valami dabasi Új Bóbita Óvoda - Eupai Hulladékcsökkentési Hétmás miatt érdekes növényfajt (pl. vackor, azaz vadkörte) ismerhetnek meg a gyerekek.

Egész évben szervezünk a számukra programokat, amelyekbe a szülőket is bevonjuk. Ez segít a közösség – a családok és az óvodai közösség – egyben tartásában is.

Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy más szempontból is a fenntarthatóságot szem előtt tartva működik az intézményünk, például a fűtés megoldását 30 darab napkollektor könnyíti meg és teszi olcsóbbá.

–          Említette, hogy rengeteg programba bevonják a szülőket is. Mivel lehet a felnőtteket megmozgatni?

Ehhez alapvetően a rendszeres személyes kapcsolat szükséges. A szülők napi szinten hozzák-viszik a gyerekeket, beszélnek az óvónővel. Az iskolákban ez már másként van, a fontos üzeneteket csak kiírják az ajtókra, hirdetőtáblákra, a szülő rohan, nem olvassa el azokat, és nincs már meg a rendszeres személyes kapcsolat sem a pedagógusok és a gyerekek szülei között. Ezért tudnának az óvodák kiemelkedő eredményeket elérni a környezeti nevelésben, a környezettudatosság erősítésében.

Mi szerencsések is vagyunk itt Dabason, mert ha a szülőket arra kérjük, hogy gyűjtsenek otthon és hozzanak be színes műanyag kupakokat, akkor ők válaszul visszakérdeznek, hogy milyen színű kupakokat szeretnénk?

Egy másik nagyon fontos tényező, hogy a különböző programok az óvodában ingyenesek. Ezt úgy sikerül elérnünk, hogy – ahogyan a hulladékok újrafelhasználásánál – a dabasi Új Bóbita Óvoda - Eupai Hulladékcsökkentési Hétgazdálkodásunkban is igyekszünk kreatívak lenni. Például Karácsony előtt gyártottunk kézműves díszeket egy önkormányzati rendezvényre, ahol eladtuk azokat, amiből volt pluszbevételünk. De ugyanígy visszaforgattuk a farsangon a szülők által vásárolt támogatói jegyekből befolyt pénzt is. Ezekből a kisebb-nagyobb összegekből pedig ki tudtuk fizetni például a népszerű „Lim-Lom” mese bemutatását.

Ezek mind azért jók, mert a szülők látják, hogy van értelme adakozniuk, és, hogy jó helyre kerül a pénzük, és azt is, hogy mi is minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy minél jobb, optimálisabb körülményeket tudjunk biztosítani a gyermekeik számára.

Ennek köszönhetően a szülők szívesen felajánlanak ruhákat és más tárgyakat, amelyekkel rászoruló gyerekeknek tudunk segíteni. Gyűjtöttünk már a dévai árváknak – nekik a szülők zsákszámra hoztak be az óvodába ruhákat. De küldtünk már adományokat (színes ceruzákat, filctollakat, színes papírokat, füzeteket, hegyezőket) afrikai gyerekeknek is. Az ötlet onnan jött, hogy Tomor László, a Budapest–Bamako rali egyik résztvevője dabasi.

–          Ez azért tükrözi a szülők elégedettségét az óvodával. Mennyire van hatással a családok otthoni életére, mindennapjaira az, amit az óvodában látnak, tapasztalnak?

Erre mi is kíváncsiak voltunk, ezért a szülőkkel év végén elégedettségi kérdőívet töltettünk ki, melyben ez irányban is érdeklődtünk. A kiadott 250 kérdőívből 209 érkezett vissza. Ez már önmagáért beszél, úgy gondolom. Arra a kérdésre, hogy „Mennyire tartja fontosnak, hogy gyermeke mindennapi életében megjelenjen a dabasi Új Bóbita Óvoda - Eupai Hulladékcsökkentési Hétkörnyezettudatosság, a szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás, energiatakarékosság, komposztálás, egészséges életmód, kerti munka?” a válaszadók 97 százaléka válaszolta azt, hogy nagyon fontos, 3 százalékuk pedig azt, hogy részben fontos. A „nem fontos” lehetőséget egy szülő se választotta. Ez a számunkra azt mutatja, hogy egyre tudatosabban figyelnek a szülők is arra, hogy szép, tiszta környezetben nevelkedjenek a gyerekeik, és nem csak az óvodában.

–          Azt árulja el még nekem, hogy hogyan tudja ezt a szemléletet egy óvoda elültetni egy egész városban?

Együttműködéssel. Mi mindenkivel ezt keressük, és általában meg is találjuk. Ehhez kell egyfajta nyitottság, illetve annak a felismerése, hogy a környezetvédelem, a környezeti nevelés terén ez az egyetlen járható út, ez közös érdekünk. Ebben a témában nem létezhetnek ellenérdekek, csak egy irány van.

Emellett természetesen arra is szükség van, hogy magas színvonalú szakmai munkát tesznek le a kollégák, teszünk le együtt az dabasi Új Bóbita Óvoda - Eupai Hulladékcsökkentési Hétasztalra, és ezt a városban el is ismerik, a polgármestertől kezdve a szülőkön át mindenki. Jómagam 41 éve vagyok a pályán. Ez alatt az idő alatt rengeteg személyes kapcsolatot, kötődést tudtam kialakítani, olyanokat, amelyek a bizalmon és őszinteségen alapulnak.

Valamint szükség van egyfajta nyitottságra a város vezetése részéről is. A polgármester 1998 óta áll Dabas élén. Ő maga is többgyermekes apuka, illetve eleve egy olyan szemléletet képvisel, amelynek lényege, hogy minél több olyan munkahely legyen a városban, ahová az emberek szeretnek bejárni dolgozni. Az Új Bóbita Óvoda ilyen.

további cikkek

Ők az „Álmodd meg Te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat” 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
A “Hasznosítsunk újra, használjunk többször!” fotó pályázat nyerteseit Dr. Boros Anita jelentette be 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
Kihirdetésre kerültek a “Fiatalokkal a fenntarthatóságért!” poszter pályázat nyertesei 2021. január 07. Hulladékcsökkentési hét
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.