Időben kell elkezdeni: így mutassuk be a környezettudatosságot a gyerekeknek

Időben kell elkezdeni: így mutassuk be a környezettudatosságot a gyerekeknek

2020. november 09.

Akár már a kis óvodásoknak is elmondhatjuk, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, környezetünk védelme, a szemét csökkentése – persze nem mindegy, ezt hogyan tesszük. Ha nekik való, játékos formában folyik a közlés, látványos sikereket érhetünk el körükben.

Kis túlzással nincs olyan pici kor, amelyben ne nevelhetnénk környezettudatosságra a gyerekeket. Már az óvodások is érdeklődnek a környezet iránt, így jó irányba is befolyásolhatjuk őket. Meséljük el nekik, honnan jön a boltba egy-egy termék, mekkora utat tesz meg az étel, mire az asztalunkra kerül. Ennek kapcsán elmondhatjuk, mennyivel jobb, ha a közelből szerezzük be az otthonra valót, hiszen ezzel kevesebb üzemanyagra van szükség, kevésbé szennyezzük a Földet. Megbeszélhető, hogy a banán messze terem, míg a dinnye, körte nálunk is – ebből akár felelgetős játék is kerekedhet.

Azt is elmesélhetjük, mi lesz a szemétbe dobott holmival, de akár azzal is, amit valakik az út mellé dobnak. Kiemelendő azonban, hogy a pozitív példákat és a saját magunk által elvégezhető feladatokat hangsúlyozzuk, és ne azzal riogassunk, hogy tele lesz szeméttel a bolygó. Hiszen nem szorongást akarunk elérni, hanem cselekvő, a környezetéért tenni akaró embert nevelni.

Ennek kapcsán elmesélhetjük, hogy miért is fontos a szelektív gyűjtés. A színes kukák akár nevet is kaphatnak, így jobban megjegyzi az apróság, melyik kuka milyen fajta hulladékot szeret. Egy erdei kirándulás pedig arra is alkalmat adhat, hogy megmutassuk a gyereknek: ő is védelmezhet egy hatalmas fát pusztán azzal, hogy külön gyűjti a papírt, hiszen így kevesebb fát kell kivágni a papír készítéséhez.

Kézműveskedni is öröm a piciknek – ha ehhez valamilyen már nem használt hulladékanyagot használunk fel, megmutathatjuk, hogyan lehet újat varázsolni egy amúgy talán kidobásra ítélt tárgyból.

további cikkek

Több mint 5000 m3 hulladéktól tisztultak meg nemzeti parkjaink 2021. július 30. TMOP
Zöld hulladék: illegális lerakás helyett legális felhasználás 2021. július 30. TMOP
Szó szerint gyilkolhat a műanyaghulladék az erdőben 2021. július 29. TMOP
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.