Hulladékból dollár milliárdok

Hulladékból dollár milliárdok

2014. július 31.

Papír újrahasznosításaAlig egy évtized alatt „kukázott össze” másfél milliárd dollárt egy nő Kínában. Zhang Yin asszony, aki mára a világ leggazdagabb nője lett, teljesen egyedül építette fel a karrierjét. Miből tudott a 90-es évek közepétől ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű sikerre szert tenni? A válasz a kukáink mélyén lapul.

A „kínai szemét császárnőjének” sikere

Zhang Yin 1996-ban kisvállalkozásként indította el cégét, mindössze 3800 dollár kezdőtőkével és néhány kisebb szállítóhajóval. A vállalat ma már több mint 5 milliárd dollárt ér, és Teherszállító hajó - Shanghai, China5300 embernek ad munkát. A siker kulcsa pedig a környezetvédelem szempontjából sem elhanyagolható újrapapír és a folyamatos, többszöri újrahasznosítás.

A társaság a papírhulladékot ma már az Egyesült Államokból, Japánból és Európából importálja Kínába. A használt kartonpapírt anyagában hasznosítják, legnagyobb hányadából csomagolópapírt készítenek, amelyre nagy szükség is van a „világ műhelyeként” számon tartott országban.

Kína élenjár az ott előállított, vagy csomagolt termékek exportjában is, így a korábban beszállított, újrahasznosított papír visszakerül az eredeti „küldő” országokba, mint az árucikkek csomagolóanyaga, és miután ebből a papírból újra hulladék lesz, a folyamat kezdődik elölről. „A hulladékpapír olyan, mint az erdő. A papír újrahasznosíthatja magát, generációról generációra” – így jellemezte a folyamatot Yin a The New York Times-nak.

Újrahasznosított papírKína használt papír importja mára 500 százalékkal növekedett, és ezzel a világ elsőszámú papírhulladék felvásárlója lett. 2006-os adatok szerint az Amerikai Egyesült Államok hulladékpapír kiviteléből csak ez az egy cég közel 50%-ot, kb. 7 millió tonnát importált. Ezzel a tevékenységével, egy erdészeti szaklapban megjelent tanulmány szerint 54 millió tonna fa kivágását előzte meg.

további cikkek

Ők az „Álmodd meg Te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat” 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
A “Hasznosítsunk újra, használjunk többször!” fotó pályázat nyerteseit Dr. Boros Anita jelentette be 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
Kihirdetésre kerültek a “Fiatalokkal a fenntarthatóságért!” poszter pályázat nyertesei 2021. január 07. Hulladékcsökkentési hét
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.