Évente akár két fa életét is megmentheted, ha “Nem kérek szórólapot!” matricát teszel a postaládádra

Évente akár két fa életét is megmentheted, ha “Nem kérek szórólapot!” matricát teszel a postaládádra

2020. november 25.

Tudtad, hogy évente körülbelül 26 kilogrammnyi szórólap landol a postaládádban? És azt, hogy ehhez kb. 80 kilogramm fát használnak fel?

A kéretlen szórólapok nem pusztán bosszantó elemek a postaládában, hanem jelentős környezetterhelést is okoznak. Évente körülbelül 84 millió kilogramm szórólapot kap a lakosság, és ezek csak a legális forrásokból érkező direktmarketing-anyagok, így a valós szám sokkal magasabb is lehet.

A gyártásukhoz meglehetősen szennyező nyomdai eljárásokra van szükség, míg a papírszükségletükhöz és a terjesztésükhöz szükséges energiafelhasználás is jelentős terheléssel jár, nem beszélve arról, hogy az újrahasznosításuk és hulladékként való kezelésük is további terheket ró a környezetre.

A nyomtatott reklámhordozók problémája elég összetett, mivel se ellenőrzés, se szankcionálás nem áll a jelenlegi rendszer útjába, így egyelőre csak lakossági szinten tehetsz azért, hogy a szóróanyagok száma lényegesen lecsökkenjen. Az egyik, ami segíthet, hogy jobban odafigyelsz, hol és kinek adod meg adataidat, ezzel elkerülve, hogy reklámanyagokat küldjenek neked. A másik lehetőség főleg társasházak és közintézmények számára jelenthet megoldást, ez pedig a Duna Hulladékhasznosító Bt. által biztosított speciális gyűjtőedények kihelyezése. Az edényekben elhelyezett szórólapokat és reklámújságokat a társaság szállítja el, és megfelelő kezelésben részesíti.

A harmadik megoldás pedig a “Nem kérek szórólapot!” matrica kihelyezése a postaládákra, amely az eddigi tapasztalatok szerint hatásosnak bizonyult a kéretlen levélszemét elleni küzdelemben. A matricát ma már számos helyen meg lehet vásárolni, és akár az Európai Hulladékcsökkentési Hét honlapjáról is le tudod tölteni PDF formátumban innen. Gondolj bele, egyetlen matrica használatával akár két fa életét is meg tudod menteni évente!

további cikkek

Ők az „Álmodd meg Te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat” 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
A “Hasznosítsunk újra, használjunk többször!” fotó pályázat nyerteseit Dr. Boros Anita jelentette be 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
Kihirdetésre kerültek a “Fiatalokkal a fenntarthatóságért!” poszter pályázat nyertesei 2021. január 07. Hulladékcsökkentési hét
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.