Évente 400 dollár a szemétbe

Évente 400 dollár a szemétbe

2013. november 06.

ÉtelhulladékEgy friss kutatás eredményéből kiderül, hogy az amerikaiak évente a megtermelt élelmiszer 40%-át dobják a szemétbe, ami 31 millió tonna élelmiszer hulladékot jelent. Ez magába foglalja a háztartási hulladékokat és a félrecímkézett valamilyen minőségi okból megsemmisített ételt is.

Kidobott ételhalomA pazarlás ellen az amerikai mezőgazdasági minisztérium programot hirdetett, melyhez csatlakozhatnak termelők, kereskedők, fogyasztók, non-profit és kormányzati szervek. A pazarlás megszüntetése mellet a cél, hogy megtalálják a hulladék visszanyerésének és újrahasznosításának a módját. A minisztérium felvilágosító projekt indítását tervezi a fogyasztóknak a pazarlásról és az élelmiszerek helyes tárolásáról.

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint az élelmiszer hulladéknak is szerepe van a klímaváltozásban, mert a lebomló hulladékból metán szabadul fel, ami csapdába ejti a hőt a légkörben. Az EPA szerint az amerikai metánkibocsátás 17 százalékának a hulladéktelepek a forrásai.

Mit tehetünk ellene?

1. Ne vásároljunk fölösleges élelmiszert csak annyit, amennyi el is fogy.
2. Vásároljunk olyan helyről, ahol kimérve tudjuk megvenni a szükséges alapanyagokat. Vigyünk magunkkal bevásárlótáskát és ne kérjünk nejlonzacskót sem a kimért termékekhez.
3. A vásárolt élelmiszert használjuk fel a lejárati ideje előtt.
4. Ne készítsünk több ételt, mint amennyit el tudunk fogyasztani.
5. A konyhai előkészítéskor keletkező zöldhulladékot komposztáljuk (mehet a komposztba tojáshéj, kávézacc, lefőzött tea is, de főtt és sült ételmaradék nem) – ezáltal 30-40%-kal csökkenthető a háztartásban keletkező hulladék mennyisége.
6. Ha mégis keletkezik készétel maradékunk, adjuk háziállatoknak.
7. A használt sütőolajat gyűjtsük össze és adjuk le a kijelölt benzinkutaknál.
8. A csomagolási hulladékot gyűjtsük szelektíven.

+1 Csatlakozz Te is az Európai Hulladékcsökkentési Héthez!

Ne pazarolj ételtKép: chikansplanet.blog.hu

további cikkek

Ők az „Álmodd meg Te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat” 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
A “Hasznosítsunk újra, használjunk többször!” fotó pályázat nyerteseit Dr. Boros Anita jelentette be 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
Kihirdetésre kerültek a “Fiatalokkal a fenntarthatóságért!” poszter pályázat nyertesei 2021. január 07. Hulladékcsökkentési hét
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.