Egész évben élelmiszert mentenek

Egész évben élelmiszert mentenek

2014. november 21.

Magyar Élelmiszerbank EgyesületA Magyar Élelmiszerbank Egyesület, bár csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, nem csak ebben a 9 napban foglalkozik az étel és élelmiszer hulladékok keletkezésének csökkentésével, megelőzésével. A szervezet az év 365 napján azon dolgozik, hogy minél több rászorulónak segítsen eljuttatni a boltok polcaira már nem kerülő, fogyasztható élelmiszereket.

Magyar Élelmiszerbank EgyesületA tevékenységük azért rettentően fontos, mert fejenként évente 40 kg élelmiszert dobunk ki. Ráadásul, mivel az élelmiszerhulladék 40%-a a háztartásokban keletkezik, rengeteg pénzt dobunk ki az ablakon és komoly károkat okozunk környezetünknek, úgy, hogy közben országszerte sok éhező felnőtt és gyermek örülne a segítségünknek.

Ennek a folyamatnak a megállítása érdekében indítottak lakossági szemléletformáló programot „Esélyt az Ételnek” címmel. A weboldalon hasznos tippeket olvashatunk például arról, mi magunk mit tehetünk az élelmiszer hulladék csökkentése érdekében. Találunk itt praktikus alkalmazásokat, mint a bevásárlólista-készítő vagy receptkereső maradék alapanyagokból, és aki szeretné, egy játékban is kipróbálhatja magát.

Úgy működik, mint egy „non-profit nagyker”

Magyar Élelmiszerbank EgyesületA társadalmi szemléletformálás mellett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület önkénteseinek fő tevékenysége, hogy felkutatják a kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozható, de minőségileg fogyasztható élelmiszereket, és karitatív szervezeteken, valamint önkormányzati intézményeken keresztül eljuttatják azokat a rászorulóknak.

Jelenleg majd 220 ilyen szervezettel állnak kapcsolatban, olyanokkal, mint a Magyar Vöröskereszt, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, vagy a Máltai Szeretetszolgálat, és azokon keresztül több mint 300 ezer nélkülözőn tudnak segíteni Magyarországon. A közel 10 éves szervezet mostanáig több mint 33 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét az országban, mintegy 13 milliárd forint értékben.

Expressz árumentést is szerveznek

Ha a kapott élelmiszerek az adományozás napján lejárnak, viszonylag gyorsan kell cselekedniük. Mindössze néhány órájuk van arra, hogy az adományokat eljuttassák az érintetteknek. Ilyenkor a nem kerülnek az Élelmiszerbank raktárába a felajánlások, hanem a közelben működő partnerszervezeteik közvetlenül szállítják el azokat az áruházakból.

Milyen élelmiszereket mentenek?

Magyar Élelmiszerbank EgyesületÁltalában esztétikai, például csomagolási hibás termékeket, olyan élelmiszereket, amelyeknek rövid időn belül lejár a szavatossága, szezon utáni árukat, és egyéb olyan termékeket, amelyek fogyasztásra alkalmasak, de a gyártó vagy kereskedő nem kívánja, vagy nem tudja kereskedelmi forgalomba hozni.

Ezeket az élelmiszereket sok esetben megsemmisítik. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja az, hogy a lehető legtöbb ilyen tartalékot felkutassa és eljuttassa az arra rászorulóknak.

további cikkek

Ők az „Álmodd meg Te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat” 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
A “Hasznosítsunk újra, használjunk többször!” fotó pályázat nyerteseit Dr. Boros Anita jelentette be 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
Kihirdetésre kerültek a “Fiatalokkal a fenntarthatóságért!” poszter pályázat nyertesei 2021. január 07. Hulladékcsökkentési hét
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.