Szilveszteri dekorációk saját kezűleg

Otthoni megoldások | 2017. december 29.


Díszítsd fel a lakást szilveszterre, hangolódj az ünnepre. Ezúttal használd a fantáziád és saját kezűleg állítsd össze az ünnepi dekorációt. Süss ehető dekorációt is.

Mi sem egyszerűbb a konfetti gyártásánál. Irodai lyukasztógéppel lyuggass ki színes csomagolópapírt, és gyűjtsd össze a kis kör alakú, színes papírdarabokat. A karácsonyról maradt papírt használd fel erre a célra. Állíts össze szilveszteri kalapot. Színes kartonpapírból vágj ki kör alakot, húzd meg a sugarát és vágd be a kör középpontjáig. Csúsztasd egymás fölé a körcikk két végét és tűzőgéppel tűzd össze. Gumiszalagot is tűzz rá, kimérve, hogy milyen hosszúságú kell ahhoz, hogy a fejedre tedd és az állad alatt átérjen a szalag. Díszítsd fényes papírból kivágott mintákkal.

Készíts órát színes kartonpapírból, írd rá a számokat és rögzítsd rá a mutatókat. Az óra hátlapjába szúrt parafa dugóra tűzd az óramutatókat. Vágd ki a 2018-as év számjegyeit kartonból, fényes papírból, hajtsd be a számok végét és ragassz talpat alájuk, hogy megálljanak.

Álarc, spirál, girland

Készíts álarcot fekete kartonból, gumiszalagból és ruházd fel a tetszésed szerinti figura (pl. bagoly, róka) jegyeivel. Vagy csak egyszerűen rajzolj rá színes szerpentint, konfettit. Készíts szerpentinhez hasonló spirált kör papírlapból. Rajzold meg a hátlapjára a spirálvonalat és vágd ki. Fűzz cérnát a közepébe, köss rá hurkot és függeszd fel. Légfuvallatra mozgásba kezd a spirálod. A papír girland is nagyon látványos dekoráció. Vágj ki papírból sok-sok kört vagy csillagot, vagy szívet… Hosszú fonaldarabokra ragaszd fel a motívumokat kettesével úgy, hogy egy-egy közé kerüljön a fonal. A girlandokat függeszd fel.

Szerencsemalac, lóhere

Dobd fel a bulit ehető díszekkel. Süss szerencsemalac figurát. Azért éppen malacot, mert a néphit szerint kitúrja az orrával a szerencsét. Gyúrj be pogácsát, szaggass belőle nagyobb köröket, ez lesz a malac pofája. Szaggass kisebb köröket a malac orrának. Végül vágj ki háromszögeket a füleinek. Kend meg a nagyobb kört felvert tojással és illeszd az alsó harmadára a kisebb kört az orrának, két oldalt felülre pedig a füleknek a háromszögeket. Hajtsd vissza a háromszögeket, hogy ne égjenek meg. Nyomj bele 2 szem feketeborsot vagy két tökmagot a figura szemének. Kend le az egészet újból tojással és süsd meg. A néphagyományos szerint a négylevelű lóhere is szerencsét hoz. Vágd ki kartonból a kellő méretet, fektesd rá a tésztára és vágd körül. Kend le tojással és süsd meg.

Díszítsd fel a lakást. Törekedj arra, hogy lámpára, csillárra és a közelükbe ne rakj semmit. Úgy helyezd el a dekorációt, hogy szabadon átjárhassatok alatta.

 

Szerencsevarázsló szilveszteri ételek

Otthoni megoldások | 2017. december 27.


Már csak pár nap van szilveszterig, ideje neked is készülődnöd rá. Takaríts ki, szedd össze a szelektív gyűjtőbe való üvegeket, PET palackokat, csomagolási hulladékot és szabadítsd meg tőlük a lakást. Tervezd meg a szilveszteri ételek sorát és vásárolj be az utolsó idei nagy sütés-főzésre. Még mielőtt nekilátnál a munkának, menjetek el együtt kikapcsolódni családostól gyógyfürdőbe. Meglátod, milyen jót fog tenni a meleg víz fáradt tagjaitoknak és a gyerekek is jót fognak hancúrozni az élménymedencében.

Használd ki az óévből hátra lévő napokat arra, hogy meghívod rég látott rokonaidat, illetve meglátogatod őket. Utána pedig kezdj hozzá a szilveszteri előkészületekhez. Ne egyedül dolgozz, készüljetek együtt a pároddal, a gyerekekkel az óév utolsó napjára, az újévre! Ha bulizni mentek, a gyerekekre pedig a nagyszülőknél köszönt 2018, akkor is készítsd el a hagyományos ételeket. Jól fog jönni, amikor hazaértek a szórakozásból, nem beszélve az újévről. Ha előre készülsz, nem kell a konyhában dolgozva kezdened 2018-at.

Malachús, bab, lencse

Figyelj az ételsor tervezése során a népi hagyományokra! A legtöbb tradicionális szilveszteri ételünket szerencsevarázslás céljából ették eleink. Te is így járj el! Úgy tartják, hogy szilveszterkor nem szabad szárnyas húst enni, mert elkaparja a szerencsét. Halat sem szabad enni azoknak, akik nem folyóparti településen élnek, ugyanis elúszik a szerencséjükkel. Fogyassz malachúst, ugyanis a malac kitúrja az orrával a szerencsét. Egyél lencsét, illetve babot, rizst, kölest, mert az apró szemű termés vonzza a pénzt a házhoz. Készíts többféle rétest, ugyanis a tészta nyúlik, elősegíti a gazdaság terjeszkedését. Mákosat is tekerj fel, az apró magvakkal szintén a gazdagodást célzod meg. Hentesnél vagy piacon vedd meg a nyersanyagokat, garantáltan hazai ízeket kapsz és támogatod a hazai termelőket.

Disznótoros, lila káposzta, köles

A szilveszteri egész napos, és az újévi étkezésre is gondolj a menü tervezésekor! Ne felejts virslit venni. Ilyenkor nagyon kedvező áron is vásárolhatsz, de tartsd szem előtt azt, hogy sertéshúsból készült, jó minőségű árut vegyél. Készíts disznótoros vacsorát szilveszterre, hurkát, kolbász, párolj hozzá almás lila káposztát vagy vegyél savanyú káposztát, illetve párold meg azt is. Főtt, vagy sült krumplival tálad. Süss malachúst. Sózás után pácold be a szeletelt malackarajt a következő páccal: tört fokhagyma, bors, őrölt pirospaprika, őrölt köménymag. Tedd be a hűtőbe néhány órára, illetve egy éjszakára.  Majd rakd át kizsírozott tepsibe, önts alá egy kicsi vizet és alufólia alatt süsd meg. Az utolsó 20 percben vedd le róla az alufóliát is pirítsd meg. Köretnek adj hozzá kölest. Ugyanúgy készítsd el, mint a rizst. Dinsztelj meg apróra vágott vöröshagymát zsiradékon, szórd bele a kölest, forgasd át a hagymás zsíron, öntsd fel vízzel, sózd, borsozd és főzd meg. Amikor félig megfőtt, vedd le a tűzről és párold tovább a saját gőzében fedő alatt.  Akkor van készen, amikor rózsaként kinyílnak a szemek. A lencsefőzelékhez a lencsét áztasd be egy éjszakára, öntsd le róla a vizet, öntsd fel tiszta vízzel, tegyél bele vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, szemes borsot, sót. Főzd meg, rántsd be, majd keverj bele egy kis mustárt és cukrot. 

Korhelyleves, kocsonya

Az újév hajnalán jól fog esni a savanyú korhelyleves. Piríts meg apróra vágott hagymát zsiradékon. Vedd le a tűzről és hintsd meg őrölt pirospaprikával. Tedd bele az átmosott, kifacsart savanyú káposztát, füstölt oldalast, pár gerezd fokhagymát. Rizs helyett szórj bele árpagyöngyöt vagy más néven gerslit. Fűszerezd meg babérlevéllel, szemes borssal. Öntsd fel vízzel, tegyél bele sót főzd meg, rántsd be és tejföllel tálald. A kocsonyához vegyél disznófület, farkat, körmöt. Alaposan sikáld meg és tedd fel hideg vízbe, lassú tűzön főni. Tegyél bele 1-2 szál négybe vágott sárgarépát, fehérrépát, bőven szemes borsot. A legfontosabb a fokhagyma, 1-2 fejet is beletehetsz tisztított gerezdek formájában. Főzd 3-4 órán át, majd szűrd le. Oszd szét tányérokba a főtt húst, majd szűrd rá a levet és hűtsd ki.

Rétes

A rétessel könnyebb lesz a dolgod, mint gondoltad. Csak előre begyúrt, nyers tésztát kell venned, megdarálnod, lereszelned, összeállítanod a tölteléket, megtöltened és kisütnöd. Ünnepek előtt az élelmiszerüzletek hűtőpultjában találsz tálcás nyers rétestésztát fél és egy kilogrammos kiszerelésben. Változatos tölteléket készíthetsz hozzá. Töltsd meg pl. almával, túróval, káposztával, mákkal, dióval illetve ezek változataival. Az almáshoz reszeld le az almát a „nagylyukú” reszelőn. Hagyd egy kicsit állni, majd facsard ki. Keverd össze egy kis cukorral és őrölt fahéjjal. A mákoshoz darálj mákot és cukorral, valamint egy kis tejjel főzd meg. A dióval ugyanígy járj el. Ha túl sok tejet öntöttél volna hozzá, szórj bele egy kis búzadarát. A káposztáshoz édes káposztát válassz. Reszeld le szintén a „nagylyukú”reszelőn, majd sózd meg és hagyd egy kicsit állni. Facsard ki és dinszteld meg egy kis zsiradékon. Egy kicsit cukrot és őrölt feketeborsot adj hozzá. A túróhoz üss egy tojást, reszelj bele citromhéjat, adj hozzá cukrot és keverd össze. A mák tölteléket lazíthatod reszelt almával, reszelt, nyers sütőtökkel is. Oszd egyforma darabokra a tésztát és nyújtsd ki. Kend le olajjal, oszd szét rajta a tölteléket és tedd a tepsibe. Kend le a tetejét felvert nyers tojással és süsd meg. Gyorsan dolgozz és olajozd a tésztát, különben kiszárad és eltörik.

A bőséges étkek mellé készíts bőségesen innivalót: ásványvizet, gyümölcslevet, házi limonádét.

 

Használd fel az ünnepi ételmaradékokat

Otthoni megoldások | 2017. december 26.

Bizonyára olyan bőségesen sütöttél-főztél karácsonyra, hogy maradt még az ételből az ünnepek után is. Az, hogy mostanában nem szívesen esztek újra a karácsonyi menüből, mert új ízekre vágytok, az nem jelenti azt, hogy ki kell dobnod a maradékot. Ne pazarolj! Rendezz morzsa partit. Hívd meg barátaidat, ismerőseidet és egyétek meg a megmaradt ünnepi ételeket! Gondolj a rászorulókra! Csomagold össze az ételt és add oda annak, aki biztos, hogy elfogyasztja.

Vagy adagold ki, zacskózd be, írd rá a dátumot, a zacskó tartalmát és fagyaszd le. Illetve készíts új ételeket belőle. Jelentősen megkönnyíted és lerövidítheted a munkád, mert szinte csak össze kell raknod a félkész hozzávalókat és átsütnöd, vagy kevés nyersanyaggal és munkával kiegészítened a menüt. Figyelj arra, hogy csak a jó ételeket rakd el. Ami romlásnak indult, azt dobd ki.

Francia saláta

Használd fel a húslevest újabb leves készítéséhez. A levében főzz meg bármilyen zöldséget levesnek és tálald. A főtt húst darabold össze és készíts belőle orosz hússalátát, a főtt zöldségből francia salátát. A főtt zöldséget kockázd össze, vágj bele almát és savanyú uborkát. Készíts majonézt és keverd össze a salátával. Főzz hozzá tojást, készítsd el kaszinótojásnak és tálalj hideg reggelit vagy vacsorát. A főtt tojást hűtsd ki, tisztítsd meg és vágd ketté. Vedd külön a tojássárgáját, törd össze villával, sózd és borsozd. Tegyél hozzá majonézt, mustárt, egy csipet cukrot és keverd ki, majd halmozd vissza a fél tojásokba. Vagy daráld meg a húst és használd pástétom alapanyagának mustárral, fűszerekkel, vajjal kikeverve. Sült májból készíts májkrémet némi szalonna, nyers hagyma és fűszerek hozzáadásával.

Hortobágyi húsos palacsinta

Daráld le a főtt vagy a sült húst és forrósítsd át hagymás, őrölt paprikás zsíron. Süss palacsintát 20 dkg lisztből, 2 dl tejből, 2 dl szódavízből, 2 tojásból és csipet sóból. Keverd ki a tésztát és teflon palacsintasütőben süsd. Ha kellőképpen gyakorlott vagy, rögtön két sütőt is munkába állíthatsz. Két palacsinta között kenőtollal olajozd ki a sütőt, így nem használsz sok zsiradékot a sütéshez. A kész palacsinta korongokra simítsd rá az átmelegített hústölteléket és tekerd fel téglalap alakúra. Habard be liszttel és tejföllel a hús paprikás levét. Sorakoztasd egy tűzálló tálba a töltött palacsintát, told be a forró sütőbe és süsd át. Figyelj rá, hogy ne sokáig tartsd bent, mert könnyen kiszárad. Vedd ki és öntsd le a forró szósszal.

Krokett

Készíts a főtt krumpliból krokettet. Melegítsd át a főtt krumplit, hagyj rajta egy kis vizet és törd meg. Ha krumplipüréd van, akkor adj hozzá egy kevés forró vizet. Tegyél hozzá tojást, lisztet, sót és keverd ki. Sütőedényben vagy olajsütőben forrósíts zsiradékot és evőkanállal szaggasd bele a masszát. Süsd pirosodásig, majd szedd ki konyhai papírtörlőre, hogy leitasd a felesleges zsiradékot a köretedről. Rizsgolyót is készthetsz panírban megforgatva és kisütve, főzelékkel, egy hús nélküli menühöz. Állíts össze rakott zöldséges ételeket a maradék húsból és a főtt rizsből. Biztos, hogy mindenkinek jól esik a zsíros, ünnepi ételek után a rakott zöldbab vagy a rakott kelkáposzta. Illetve süss krumplis pogácsát, vagy húsos töltelékes sós kiflit.

Máglyarakás

A száraz süteményt öntsd le meleg tej, tojássárgája, cukor és vaníliás cukor keverékével. Várd meg, amíg magába szívja a tejet, majd szedd át felét kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba.

Simíts rá sárgabarack lekvárt, kristálycukorral elkevert darált diót és szeletelj rá vékonyan almát. Szedd rá a tejes sütemény másik felét is és tedd rá az előbbiekben felsorolt réteget. Meleg sütőben süsd át. Mielőtt készen van, verd fel a tojásfehérjét, keverj bele porcukrot és simítsd rá a tetejére. Pár percre tedd vissza a sütőbe, amíg világosbarnára pirul a tojáshab tetején. A száraz mézest is használd fel. Daráld le és készíts belőle mézes golyót. A száraz kenyérszeleteket pirítsd meg reggelire vagy vacsorára, illetve kockázd össze és fagyaszd le levesbetétnek. Illetve a száraz kenyeret daráld le zsemlemorzsának.

További hasznos információkat találsz weblapunkon:

http://szelektalok.hu/fokuszban-az-etelhulladek/

http://szelektalok.hu/wp-content/uploads/2014/09/Tippek_megel%C5%91z%C3%A9shez.pdf



Őrizd meg a hagyományokat a karácsonyi menüdben!

Egyéb | 2017. december 22.


Mielőtt hozzálátsz a karácsonyi főzéshez, jó, ha ismered eleinknek a karácsonyi asztalhoz, ételekhez fűződő hagyományait. Olvasd a tudnivalókat, majd a mai ünnepi menühöz szóló tanácsainkat.

Az adventi időszak utolsó napja december 24., szenteste. A néphagyomány mágikus jelentőséget tulajdonított az ünnepi asztalra, vagy köré helyezett tárgyaknak. Az asztalra készített ételeknek nem csak a család ellátása volt a szerepe, hanem azt is igyekeztek biztosítani általa a háziak, hogy a következő évben bőségesen teremjenek földjeik és egészséges legyen a család, valamint a háziállataik.

Ezért az abroszt később vető-vagy sütőabrosznak használták. Az asztalra és az asztal alá helyezett magvak, szintén a következő év bő termését segítették elő. A magvakat karácsony után a baromfinak adták, hogy jobban tojjanak. Szalmát és szénát is tettek az asztal alá, majd az ünnep után megetették az állatokkal vagy alájuk tették, hogy egészségesek legyenek és szaporodjanak. A gazdasági eszközökből is hoztak be az asztal köré az eszközök tartósságát és ugyancsak a jó termést biztosítva általuk.

Dió, alma, mák

A család egészségét volt hivatott megőrizni a mézbe mártott fokhagyma, a dió, az alma. Az apró szemű terméseket, a borsót, a babot, a mákot, újabban a halat az anyagi gyarapodás elősegítése érdekében ették. Palóc vidéken egy almát annyifelé vágtak, ahányan voltak a családban és mindenkinek adtak egy gerezdet. Egyszerre ették meg, hogy együtt maradjanak.  Ettek disznótoros ételeket, sült húst, hurkát, kolbászt, frissen sült kenyeret. A katolikus vallásúaknál böjt előzte meg az ünnepi, zsírosabb ételek fogyasztását.

A karácsonyi ételmaradékoknak, a morzsának is mágikus erőt tulajdonítottak, ezért összegyűjtötték és az állatoknak adták, hogy egészségük, szaporulatuk megőrzése érdekében. A piros mintával díszített szőttest az év többi részében is használták. Például betakaróztak vele, hogy ne legyenek betegek, illetve a beteget átdörzsölték vele.  Az abroszból vetettek a bő termés érdekében és kenyérsütésnél is használták, hogy megkeljen a tészta.

Élj te is elődeink ünnepi ételeivel! Süss halat, mákos, diót beiglit, mézest! A karácsonyi vacsorát többféle hagyományos ételből is összeállíthatod. Azt érdemes főznöd, amit mindenki szeret, illetve mindenkinek legyen egy-egy kedves étele benne. 

A mézes aprósüteménnyel és a töltött káposztával ne várj az ünnepig, készítsd el korábban, így ennyivel is könnyebb lesz a munkád szenteste vacsorájára készülve.

„Írással” díszített mézes

A sütésre készülj előre, keress recepteket és válassz tetszésed szerint. Mézesnek olyan receptet válassz, amibe sertészsír és rozsliszt is kell. Mindkét alapanyag jót tesz a süteményednek. Támogasd a hazai gazdákat, piacon, méhésztől vásárolj mézet. Válassz ki egy napot az ünnep hetében és süsd meg a mézest. Vond be a gyerekeket a munkába. Nekik való feladat pl. a tészta szaggatása. Örülnek, ha maguk szaggathatják ki a karácsonyfát, a csillagot, a szívet a tésztából. Még nyersen lyukasszátok ki a figurákat szívószállal, hogy felkötözhessétek a karácsonyfátokra. Egyik nap süssétek meg a mézest, másnap pedig díszítsétek. Egy fél tojásfehérjébe keverjetek porcukrot mindaddig, amíg sűrű nem lesz. (Nem kell felverni a tojásfehérjét. ) Kanalazzátok egy tiszta nejlonzacskóba és vágjátok le egy kicsit a sarkából. Majd enyhén nyomjátok meg a zacskót és „írjatok” a sűrűn folyó, cukros tojásfehérjével. Vagy díszítsétek dióval a mézest. Még sütés előtt nyomjatok fél gerezd diót a figurák közepébe. A kihűlt mézest fém dobozban tartsátok.

Töltött káposzta

A töltött káposztának való savanyú káposztát szintén a piactól szerezd be. Ha túl savanyúnak találod, mosd át vízben. A nagyobb leveleket vágd ketté, vágd ki a vastag erüket, és a fél leveleket töltsd meg. Tegyél az edénybe füstölt szalonnát, füstölt húst is, ezektől különösen ízletes lesz az ételed. Érdemes a füstölt sertéshúst is a piacról venned a házias ízek érdekében. Ha van kuktád, abban főzd a káposztát. Ezzel energiát takarítasz meg és hamarabb végzel a munkával. Szedd át egy másik lábasba a káposztát, hűtsd ki és tedd a hűtőbe.

Rántott hal

A hagyományos levesek közül választhatsz borlevest vagy halászlét. Az előbbi könnyű, édes, fűszeres leves habgaluskával, az utóbbi magyaros, borsos, paprikás, laktató étel. Fontos, hogy felhasználás előtt sózd be a halat, hagyd állni egy óra hosszáig, majd öblítsd le, úgy dolgozz vele. Készíthetsz rántott halat is vacsorára. Ha követed a következő elkészítési módot, nem kell a tűzhely előtt állnod és a forró olajban forgatnod a halat vagy betenned olajfürdőbe a fritőzbe. Süsd a sütőben! A besózott halról papírtörlővel itasd le a nedvességet. Majd őrölt paprikás, borsos lisztben forgasd meg. Kenj ki olajjal vékonyan egy tepsit, pakold bele a halszeleteket és olajjal kend át. Told be a forró sütőbe és süsd meg. Tálald fél adag burgonyapürével és fél adag vajban párolt zöldségkörettel (pl. sárgarépa, zeller, brokkoli, zöldborsó). Garantáltan egészséges vacsorát teszel az asztalra.

 

Forrás: historia.hu, netfolk.blog.hu, fekete-fehér fotók: Tudásbázis

 

Készíts egyedi karácsonyi csomagolást

Otthoni megoldások | 2017. december 20.


Megvetted már a karácsonyi ajándékokat és még hátra van a becsomagolásuk? Az idén ne az üzletekben vásárold meg a színes, fényes csomagolópapírt, hanem használd kreativitásod és készíts magad ünnepi csomagolást. Írunk egy pár példát.

A legegyszerűbb, újrahasznosított barna csomagolópapírt is ünnepivé varázsolhatod, ha arany-, illetve ezüstszínű festékkel festesz rá karácsonyi mintát, pl. fenyőfát, csillagot. Vagy csomagold be az ajándékod, vágj ki pl. Mikulást, hóembert ábrázoló figurákat színes papírból és ragaszd rá a csomagodra. Ragassz zacskót, díszítsd, sodord meg a fülét és erősítsd rá! Vagy fess a natúr zacskóra karácsonyi mintát: csengőt, hópelyhet, gyertyát, mikulásvirágot. A WC papír gurigáját is felhasználhatod kis tárgyak csomagolására. Fesd be, vagy színes papírral vond be a felületét, majd hajtsd be a két végét és kösd át.

Füle, orra szája, bajsza

Használd fel az üres cipős dobozokat. A kisgyermekeknek szánt ajándékot tartalmazó doboznak ragaszthatsz füleket, orrot, szájat, bajuszt, tappancsokat, pl. kutyának vagy macskának ábrázolva a papírdobozt. Fess vagy rajzolj a könyvet tartalmazó csomagolásra! Vagy kösd át és díszítsd tobozzal. Hajtogass papírból fenyőfát és ragaszd a csomag tetejére. Varrj zsákocskát, táskát már nem használt ruhadarabokból. Vágj ki filcből szív alakú formákat, darabonként kettőt-kettőt. Varrd össze, de mielőtt az utolsókat öltenéd, tömd ki vatelinnel vagy vattával. Hímezd rá a megajándékozott monogramját, vagy keresztnevének kezdőbetűjét. Vagy készíts szaloncukrot formázó csomagot a már nem használt textilből. Régi pulóvert is feldarabolhatsz és pl. az ujjába csomagolhatod az ajándékod. Batikolhatsz is. Ehhez csak egyszerű fehér textilre és festékre van szükséges. Nézz utána a kézműves technikának az interneten vagy olvass utána könyvekből. Apró tárgyak csomagolásához törj diót és az épen maradt héjukat aranyszínre festve rakd bele az ékszerajándékod. Csomagolj újságpapírba. Erre a célra a legszebb a sűrű sorokat tartalmazó újság. Kösd át a csomagodat szalaggal. Illetve hajtogass díszt rá újság-, vagy színes papírból (pl. rózsát).  Kösd kendőbe, sálba az ajándékod!

Krumplinyomda

A gyerekekkel együtt is készíthettek egyedi csomagolást. Faragjatok krumplinyomdát. Moss meg egy krumplit és vágd ketté. Faragj a felületébe mintát, pl. szívet, majd add oda a gyerekeknek. Mártsák sűrű festékbe és egyenletesen nyomtassanak vele az egyszínű, barna csomagolópapírra.

Kartont vonalazzatok be ajándékkísérő kártyának és rajzoljatok, fessetek rá karácsonyi motívumokat. Vágjátok ki a kártyát, lyukasszátok ki irodai lyukasztóval és fűzzetek bele színes szalagot. Jelezzétek a motívummal vagy a monogrammal, hogy kinek szánjátok. Írhattok rá az ajándékra utaló, talányos rövid ajánlókat is.

Ezekkel az egyedi csomagolásokkal plusz örömet szerzel a megajándékozottnak és a környezeted is kíméled, hiszen újra felhasznált alapanyagokból készíted az ötletes csomagolást. Többségüket elrakhatod jövőre is, így csökkented a szemét-és a hulladéktermelésed és pénzt is megtakarítasz azzal, hogy nem veszel új csomagolóanyagot.

 

Rakj rendet az ünnepekre!

Otthoni megoldások | 2017. december 18.


Az ünnepek előtt tanácsos selejtezéssel összekötött nagytakarítást tartanod otthon, hogy tiszta és szellősebb lakásban várd a karácsonyt és fogadd a vendégeket.

Kezdd a selejtezést a konyhában. Szedd össze az üres üvegeket, ellenőrizd a tárolt élelmiszerek lejárati idejét, nézd át a fűszereket. Engedd le a hűtő-és a fagyasztószekrényt, nézd át a tartalmukat. A közeli szavatossági idejű élelmiszereket rakd külön és tervezd meg, hogy mit főzöl belőlük záros határidőn belül. Ha több, mint amennyit elfogyasztasz, akkor is főzd, illetve süsd meg a nyersanyagokat és bezacskózva, fagyaszd le az ételt. A csomagra írd rá a tartalmát és a lefagyasztás dátumát. A lejárt élelmiszereket dobd ki. Gondold át, hogy mennyit fogyasztasz el egy hónap alatt és csak a szükséges mennyiséget vásárold meg. Ezzel elkerülöd az ételpazarlást. Az üres üvegeket öblítsd ki és vidd el a szelektív gyűjtőbe, feltéve, ha pl. nem használod karácsonyi ajándék, pl. mécses elkészítéséhez, vagy nem teszed félre ehető ajándék, pl. narancslekvár készítéséhez, adagolásához.

Flakonok

Folytasd a fürdőszobában a rendcsinálást! Válogasd ki a lejárt szavatosságú kozmetikai és tisztálkodási szereket. Ürítsd ki és öblítsd ki a flakonokat! Mérlegeld, hogy érdemes-e alaposan kimosni, ugyanis túl sok vízre lesz szükséged a kőolajszármazékokat tartalmazó flakonok kitisztításához. Ne pazarolj! Ha nem mosod ki a flakonokat, dobd a szemétbe. Ha kimosod, alapos munkát végezz és dobd a szelektív gyűjtő műanyagokat tartalmazó rekeszébe. 

Utcai könyvszekrény

Folytasd a selejtezést az újságokkal, könyvekkel! A magazinokat, folyóiratokat add oda azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják. Örülni fognak a színes olvasnivalóknak.  Válogasd át a könyveidet és keress új gazdát a feleslegessé vált kiadványoknak. A kisgyermekes családoknak biztos, hogy kedves adományok lesznek a gyermekkönyveid. Ha nem találsz új gazdát az olvasnivalóknak, akkor keress a településeden utcai, más néven közösségi könyvszekrényt és helyezd el benne a köteteket.

Segélyszervezetek

Folytasd ruháiddal, cipőiddel a selejtezést. Vedd sorra a szekrényeidet. Válogasd ki azokat a ruháidat, amelyeket egy éve nem vettél fel, mert azokat nagy valószínűséggel már nem is fogod, és add oda segélyszervezeteknek. Gyerkőceid kinőtt ruháit és cipőit vidd el kisgyermekes ismerőseidnek, illetve szintén kínáld fel karitatív szervezeteknek.

Hulladékudvar

Nézz szét, hogy nincs-e valamilyen lom, soha nem használt vagy elromlott háztartási gép a lakásban.  Javíttasd meg és használd, illetve ha működőképes, csak neked nincs szükséged rá, add tovább. Ha javíthatatlan, vidd el a lakásodhoz legközelebbi hulladékudvarba.

Mosószappanforgács, ecet

Takarítsd ki a lakást! Családod egészsége és környezeted védelme érdekében használj természetes vagy bio tisztítószereket. A konyha, a fürdőszoba és a WC csempe, a mosogató, a kézmosó, a kád vagy zuhanyfülke, WC kagyló tisztításához jó hasznát fogod venni a mosószappanforgácsnak. Oldd fel jó meleg vízben és mosd le vele a csempét. A második lemosáshoz tiszta, meleg vizet használj. Természetes vízkőoldónak vízzel kicsit felhígított ecettel töröld át a porcelánt és a műanyagot. Hagyd rajta 10-20 percig a szert, majd most le. Mosd ki a függönyöket, sötétítőket, falvédőket, lábtörlőket. Mosópor helyett moss mosódióval! A színes ruhákhoz kitűnő természetes tisztítószer a mosódió, a fehér mosáshoz pedig tegyél a gépbe egy kis fehérítőt. A szobákban enyhén nedves, nedvszívó textillel portalanítsd a bútorokat, porszívóval a könyveket, a szőnyeget, a bútor kárpitját, majd porszívózz ki! Nedves textillel töröld át a szobanövények leveleit. Nyitott ablaknál dolgozz! Vond be a munkába családod tagjait is, a gyerekeknek is adj egy-egy részfeladatot életkoruk szerint. Mutasd meg, hogyan dolgozzanak, milyen munkát vársz tőlük. Ha ők is kiveszik a részüket a takarításból, jobban vigyáznak a szépen kitakarított lakásra. Ez jó módszer arra is, hogy később maguk tartsák rendben a saját szobájukat.

Fordítsd hasznodra a Luca napi hiedelmeket!

Otthoni megoldások | 2017. december 15.


A fiatalon mártírhalált halt szicíliai Szent Lúcia legendai alak nevéhez fűződnek a december 13-i néphagyományok. A szent neve a fény (lux) szóval is kapcsolatban áll. Kétféle Lucát ismer a magyar néphit, a jóságost és a boszorkányost. A boszorkányoshoz köthető az asszonyok munkavégzésének tiltása a következő monda alapján: Luca napján történt egyszer, hogy egy kisgyermekes asszony tiltottan dolgozott, kenyeret sütött. Luca beszólt neki az ablakon, megkérdezte, hogy mit csinál? Az asszony azt felelte, hogy kenyeret süt. Erre Luca azt válaszolta „Na, csak süssél!” – és kikapta a gyereket a bölcsőből, hogy a kemencébe vesse. Az asszony rigmusba szedve a szavait, rákiáltott, mire Luca visszatette a gyereket a bölcsőbe. Egy másik monda szerint a Luca napján mosó asszony kővé vált. Többek között ezek a mondák az alapjai a háztartási munka tiltásának Luca napon. A tiltás egészségügyi magyarázata lehet a nőknek adott egynapos pihenő, az erejükkel való takarékoskodás, az erőgyűjtés, karácsony előtt. Azonban a napi pihenő nem csak neked, hanem környezetednek is szól, a napi ételkészítéssel és egyéb háztartási munkával járó szemét-és hulladéktermelés visszaszorításának az ünnepek előtt. Mára más lett a világ, nap közben a munkahelyeden dolgozol, de utána lazíts, gyűjts erőt az elkövetkező napokra, hetekre. Gondolj környezetedre is! Írd össze, hogyan csökkentheted az általad kidobott szemét és hulladék mennyiségét és járj el a listád szerint. Pl. piacon vásárolj és készíts hazai alapanyagból friss ételt magadnak. Ha így teszel, egészségesen táplálkozol, és több pénzed is marad, mert elkerülöd a csomagolt készétel vásárlását, valamint csökkented a szemét mennyiségét azzal, hogy nem veszed meg a készétellel együtt a kicsomagolás után eldobandó, zsíros csomagolóanyagot.

Luca napján nem csak a rosszindulatú boszorkányok ellen védekeztek az emberek, hanem fogadták a falubeliek tréfáit is, amit a fiatal férfiak előszeretettel alkalmaztak lányos házaknál. Sokszor lebontották és elcserélték vagy eldugták a kapukat, leszedték az ajtókat és a tetőn építették újjá. 

Varázslások

Szokás volt az alakoskodás: a lucázás vagy „kotyolás”. Utóbbi szó a jelmezbe öltözve játszott dramatikus népszokás előadása során énekelt dalból származik. Vidékenként eltérő, hogy gyerekek, férfiak vagy nők vettek-e részt benne. Az alakoskodók fehér lepedőben, az arcukat álarccal eltakarva járták a házakat, és szalmára vagy fatuskóra térdepelve termékenységvarázsló énekeket daloltak „Luca, Luca kity-koty, tojjanak a tiktyok, luggyok (tyúkok, ludak)…” Majd szétszórták a szalmát és várták a háziaktól az adományt (almát, diót, aszalt gyümölcsöt). Ha nem kaptak, átkokkal illették a szárnyasokat. Legtöbbször a háziasszony csemegét ajándékozott, majd a vendégek távozása után összeseperte a szalmát és a tyúkok alá tette, hogy bőségesen tojjanak. Az alakoskodóknak adott ajándékokból is láthatod, hogy egészségesen táplálkoztak eleink az aszalással értékes tápanyagokban, energiában gazdag csemegét készítettek, így tartósították a gazdag termést. Aszaltak szilvát, szőlőt, almát. Élj te is eleink egészségmegőrző szokásaival! Ha édességre vágysz, ne a karácsonykor általában bőségesen rendelkezésedre álló csokoládéért vagy süteményért nyúlj, hanem vásárolj a piacon hazai házi aszalt szilvát és birsalmasajtot, diót, mazsolát, illetve szeletelj és aszalj te magad almát!

Számos jósló praktikát alkalmaztak őseink Luca napkor. A lányok pl. szerették volna tudni jövendőbelijük nevét. Ehhez 12 cetlire férfineveket írtak, gombócot készítettek, elrejtették bennük a papírdarabkákat és főni tették. Amelyik gombóc először jött fel a víz színére, az abba tett papírra felírt nevet viselő férfi lett a párjuk.

Lucabúza

Szintén hagyomány volt a lucabúza vetése. Ez arra szolgált, hogy megjósolják a következő évi búzatermést. Egy marék búzát tettek kis tálkába és karácsonyig naponta öntözték. 30-40 centiméterre is megnőtt a növény az ünnepre, mely közepébe, pohárban gyertyát állítottak és a sötét szobában figyelték a szálak sűrűségét, az „ültetvény” tömörségét, a következő évi termés mennyiségét megjósolva vele. A zöld búzafüvet nem dobták ki, hanem karácsony után megetették az állatokkal, ezzel azoknak is egészséget, termékenységet kívántak biztosítani. Ha napjainkra alkalmazod ezt a népszokást, akkor te sem dobod ki a megmaradt ételt. Adagold ki, zacskózd be, írd rá a tartalmát és a fagyasztás dátumát és fagyaszd le. Illetve készíts jól átsütött rakott ételt, vagy a következő nap elfogyasztandó salátát, pástétomot. Ezzel másnap jelentősen lerövidül a konyhában töltött időd és mégis új ételt teszel az asztalra, valamint megelőzöd az élelmiszerpazarlást.

Lucaszéke

Hallottad már azt a népi mondást, hogy „Lassan készül, mint Luca széke.” Azt tudod, hogy mi adja ennek az alapját? Az, hogy eleink meg akarták nézni a boszorkányt és úgy tartották, hogy Luca székén meglátják a gonosz szerzetet. Ehhez a férfiak elkezdtek faragni egy széket, az úgynevezett Luca széket december 13-án. Általában kilencféle fából faragták és minden nap csak annyit dolgoztak vele, hogy 24-ig kitartson a munka. A széknek a hagyományok szerint egy szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből készült forma volt az alakja. Éjfélkor a katolikusok elvitték a templomba, és ráálltak, hogy meglássák a misén jelenlévő, azaz a falus boszorkányait. A reformátusok a keresztútra vitték. Mindkét vallású férfiaknál közös, hogy hazafelé szaladni kellett a székkel és tűzre vetni az ülőalkalmatosságot. 

Szépség-és egészségvarázslást is végeztek Luca napján. Például almáról ettek eleink, hogy arcuk pirosságát, így egészségüket biztosítsák.  Az alma ma is az egészséget és a termékenységet jelképezi, olcsó, bőségesen terem hazánkban, nyártól tavaszig bármikor megvásárolhatod. Élj te is vele és ropogtass el minden nap belőle. A népi bölcsesség ma is érvényes: „Napi egy alma az orvost távol tartja.”

 

Források: http://mek.oszk.hu, https://www.csillagaszat.hu/

 

 

 

Mit adjak karácsonyra? – Ötletes, környezetkímélő ajándékok –

Otthoni megoldások | 2017. december 14.


Ígéretünk szerint olvashatjátok cikkünk második részét, melyből megtudhatjátok, hogy mi is az a szívesség ajándék és ötleteket meríthettek a saját kezűleg készített meglepetésekhez, ehető ajándékokhoz.

 

Hallottál már a szívesség ajándékról? Készíts egy utalványt, tüntesd fel az ajándékozó és az ajándékozott nevét, valamint az adni kívánt szívességet. Pl. kisgyermekes szülőknek adhatsz olyan órákat, amikor vigyázol csemetéikre és ők nyugodtan elmehetnek kettesben színházba, vacsorázni, vagy éppen bulizni. Illetve elviheted a gyerekeket bábszínházba, színházba, cirkuszba, a Planetáriumba…. Vagy ha mindannyian elutaznak egy pár napra, vállalhatod, hogy pl. megeteted, sétáltatod a kutyájukat. Vállalhatod, hogy rendszeresen meglocsolod a virágait és kiüríted a postaládáját annak a családnak, akik üdülni vannak. Az is nagy segítség, ha megvárod a lakásukban vízóra leolvasót, orvoshoz kíséred az idős rokont, vagy más egyszerű, hivatalos ügy elintézését leveszed a család válláról.

Saját kezűleg

Vásárlás helyett készíthetsz magad is ajándékot. Ezzel kifejezed, hogy több időt, energiát tettél az ajándékba, mintha készen vetted volna és elkerülöd, hogy egy olyan újabb tárgyat adj az illetőnek, amiből már van esetleg egy pont ugyanolyan. Pl. egy saját kezűleg készített tolltartó, fényképtartó, ékszer, ládika, polc, pénztárca, egyedileg dísztett fotóalbum, festett bögre, kötött sál mindenkinek megmelengeti a szívét. Ha egyébként is ismersz kézműves technikákat, könnyű dolgod van. De ha nem, akkor sincs veszve semmi. Weblapokról, könyvekből tanulhatod meg pl. a gyöngyökből, gyapjúból, szalagokból, zsinórokból fűzött, font, nemezelt nyakláncok, karkötők, fülbevalók készítésének fortélyait. Megtanulhatsz pl. sálat kötni, pólóra motívumot hímezni, decoupage technikával díszíteni fényképtartó kereteket, dobozokat, filcből tolltartót varrni, terítő anyagát batikolással díszíteni… Fontos, hogy elegendő időt hagyj magadnak a gyakorlásra, ne az utolsó napokban akarj mindenkinek kreatív ajándékot készíteni.  Családtagjaidnak egyszerű és hálás ajándék a családi fényképekből készült fotómontázs. Nagyszülőknek értékes ajándék az unokák képeivel megtöltött album, vagy egy digitális fényképnézegető, hozzá a pendrive-ra feltöltött képekkel.

Narancslekvár, mézes sütemény

Divatos az ehető ajándék is. Narancslekvárt hagyma chutney, sütemények késztéséhez ebben a téli hónapban is megtalálod a hozzávalókat. Tippünk, hogy a narancslekvárhoz vásárolt narancsot egy éjszakára áztasd vízbe és másnap jól súrold át a héját, hogy eltávolítsd a rajta lévő vegyszermaradványokat. Készítsd el a lekvárt, majd az otthon összegyűjtött kis üvegekbe adagold az ajándékod.  Kösd át a csavaros üveg kupakját karácsonyi mintájú textillel. Süss mézes süteményt vagy csokoládéval, dióval, mákkal, Mindenkire gondolj valamilyen apró ajándékkal. Ne feledkezz meg a ritkán látott, messze, egyedül élő rokonokról sem. Nekik különösen jól fog esni, ha saját készítésű ajándékokkal leped meg őket.  

A gyerekekkel együtt

Gyermekeidet is vond be az ajándékok készítésébe. Attól függetlenül, hogy a Jézuska hozza-e nekik az ajándékot, vagy tőletek kapják, ők is készítsenek meglepetéseket a saját tudásuk, kézügyességük szerint, így viszonozzák a Jézuska, vagy a ti ajándékaitokat. Készülj fel rajzoló-és festőszerszámokkal, színes lapokkal, ragasztóval, ötletekkel, ülj le velük és hadd rajzoljanak, fessenek, ragasszanak ajándékot kedvük szerint, minden családtagnak. Közben hallgassatok karácsonyi zenét, ezzel is az ünnepekre hangolódva. Gazdálkodj az idővel! Ha megunják az alkotást, hagyjátok abba, és pár nap múlva folytassátok.

Örömteli közös készülődést kívánunk!

 

 

Vissza