Ismét magyar döntősöknek szurkolhatunk az Európai Hulladékcsökkentési Díj elnyeréséért

Hulladékcsökkentési hét | 2017. április 10.

Magyarország 2012 óta vesz részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióban, melynek során helyi kezdeményezéseket valósítanak meg a csatlakozó önkéntesek annak érdekében, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzék. A Földművelési Minisztérium koordinálásával megszervezett hazai kampányhoz csatlakozók az elmúlt években is szereztek dobogós helyeket kreatív és hasznos – megvalósított – ötleteikkel. Az Európai Hulladékcsökkentési Díj elnyeréséért pályázó akciók közül a hazai zsűri a 6 kategória legjobb megvalósított ötletét terjesztette a brüsszeli koordinációt ellátó, nemzetközi szakemberekből álló zsűri elé. A nemrégiben megkapott információ szerint az idei döntősök közé 2 hazai akció is bejutott.

Fotópályázat az Európai Hulladékcsökkentési Hét résztvevőinek

Hulladékcsökkentési hét | 2017. április 04.


A megmérettetésen bárki indulhat, aki csatlakozott a kampányhoz, és megvalósított egy akciót 2016. november 19-27. között az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében.Európai hulladékos felmérés: Te hogyan látod a helyzetet?

Környezettudatosság | 2016. december 07.

Close-up Look At Green PenAz Európai Bizottság Téged is felkér, hogy idén (is) vegyél részt az európai hulladékos felmérésben, melynek célja, hogy felmérje, mennyire és hogyan érzékelik a lakosok a keletkezett hulladék mennyiségével kapcsolatos problémákat, mennyire ismerik és használják ki a rendelkezésükre álló lehetőségeket a keletkezés megelőzése, a tárgyaink újrahasználata és a hulladékká vált anyagok újrahasznosítása érdekében. A kérdőívet 2017. január 31-ig lehet kitölteni.

Mielőtt elkap a vásárlási láz…

Hulladékcsökkentési hét | 2016. november 25.

aleksandrov-valeri-bulgaria-too-much-wasteEgy picit gondolkodj. Igaz, hogy az Európai Hulladékcsökkentési Hét idén lezárul és következik négy olyan hét, ami mindent visz fogyasztás és pazarlás tekintetében az évben, de mégis… Ha csak felmerül benned a gyanú, hogy másképp is lehetne csinálni a Nagy Karácsonyi Felhajtást, mint ahogy eddig szoktuk, és érdemes ma döntést hozni a holnapról, az már óriási siker. Lehet még fokozni? Lehet!

Mit kezdjünk az üveg csomagolási hulladékkal?

Hulladékcsökkentési hét | 2016. november 22.

49%2c-hotan-mohammad-khani-iran-too-much-wasteAz üres üveg – ahogy köznyelven az üveg csomagolási hulladékot hívjuk – a legkönnyebben hasznot hozó hulladék. Egyrészt azért, mert jó pár típusa visszaváltható és így azonnal, kézzel foghatóan érezzük környezetbarát hozzáállásunk gyümölcsét. Másrészt pedig a szelektív üveggyűjtőkből újrafeldolgozásra átadott üveghez szinte nem is kell semmilyen adalékanyag, amivel „feljavítandó” lenne mint másodalapanyag, mert az úgy jó, ahogy van.

„Többet ésszel, mint csomagolással!” – szombaton két Lidl áruházban is

Hulladékcsökkentési hét | 2016. november 18.

másként gondolkodni a szemétrőlHolnap indul az Európai Hulladékcsökkentési Hét, így immáron ötödik alkalommal csatlakozhatnak magyar önkéntesek ehhez az Európán átívelő nemzetközi kezdeményezéshez.

Mit kezdjünk a papír csomagolási hulladékkal?

Hulladékcsökkentési hét | 2016. november 17.

aleksandrov-valeri-bulgariaEzt már tényleg az ovisok is tudják. Viszik is kötegelve a papírgyűjtési napokon, versenyeznek a csoportok, aztán versenyeznek az iskolások – versenyeznek a nagymamák :) - és ez már évtizedek óta így megy. Úgy látszik, minden rendben a papírgyűjtés körül, elkülönítve gyűjtjük nemcsak otthon, de a munkahelyünkön is, sőt már ismerjük, használjuk is az újrapapírt. Mégis mi lehet az új információ ezzel kapcsolatban?

Mit kezdjünk a műanyag csomagolási hulladékkal?

Hulladékcsökkentési hét | 2016. november 15.

marianna-marozzi-save-the-space-olaszorszagEgyszerűnek tűnik a válasz, mit is kezdjünk a termékek kicsomagolása után a kezünkben maradó műanyaggal. Hát gyűjtsük szelektíven! Aki már követi ezt a gyakorlatot, biztos tudja, hogy a válasz ugyan egyszerű, de a megvalósítás vet még fel problémákat.