Fordítsd hasznodra a Luca napi hiedelmeket!

Otthoni megoldások | 2017. december 15.


A fiatalon mártírhalált halt szicíliai Szent Lúcia legendai alak nevéhez fűződnek a december 13-i néphagyományok. A szent neve a fény (lux) szóval is kapcsolatban áll. Kétféle Lucát ismer a magyar néphit, a jóságost és a boszorkányost. A boszorkányoshoz köthető az asszonyok munkavégzésének tiltása a következő monda alapján: Luca napján történt egyszer, hogy egy kisgyermekes asszony tiltottan dolgozott, kenyeret sütött. Luca beszólt neki az ablakon, megkérdezte, hogy mit csinál? Az asszony azt felelte, hogy kenyeret süt. Erre Luca azt válaszolta „Na, csak süssél!” – és kikapta a gyereket a bölcsőből, hogy a kemencébe vesse. Az asszony rigmusba szedve a szavait, rákiáltott, mire Luca visszatette a gyereket a bölcsőbe. Egy másik monda szerint a Luca napján mosó asszony kővé vált. Többek között ezek a mondák az alapjai a háztartási munka tiltásának Luca napon. A tiltás egészségügyi magyarázata lehet a nőknek adott egynapos pihenő, az erejükkel való takarékoskodás, az erőgyűjtés, karácsony előtt. Azonban a napi pihenő nem csak neked, hanem környezetednek is szól, a napi ételkészítéssel és egyéb háztartási munkával járó szemét-és hulladéktermelés visszaszorításának az ünnepek előtt. Mára más lett a világ, nap közben a munkahelyeden dolgozol, de utána lazíts, gyűjts erőt az elkövetkező napokra, hetekre. Gondolj környezetedre is! Írd össze, hogyan csökkentheted az általad kidobott szemét és hulladék mennyiségét és járj el a listád szerint. Pl. piacon vásárolj és készíts hazai alapanyagból friss ételt magadnak. Ha így teszel, egészségesen táplálkozol, és több pénzed is marad, mert elkerülöd a csomagolt készétel vásárlását, valamint csökkented a szemét mennyiségét azzal, hogy nem veszed meg a készétellel együtt a kicsomagolás után eldobandó, zsíros csomagolóanyagot.

Luca napján nem csak a rosszindulatú boszorkányok ellen védekeztek az emberek, hanem fogadták a falubeliek tréfáit is, amit a fiatal férfiak előszeretettel alkalmaztak lányos házaknál. Sokszor lebontották és elcserélték vagy eldugták a kapukat, leszedték az ajtókat és a tetőn építették újjá. 

Varázslások

Szokás volt az alakoskodás: a lucázás vagy „kotyolás”. Utóbbi szó a jelmezbe öltözve játszott dramatikus népszokás előadása során énekelt dalból származik. Vidékenként eltérő, hogy gyerekek, férfiak vagy nők vettek-e részt benne. Az alakoskodók fehér lepedőben, az arcukat álarccal eltakarva járták a házakat, és szalmára vagy fatuskóra térdepelve termékenységvarázsló énekeket daloltak „Luca, Luca kity-koty, tojjanak a tiktyok, luggyok (tyúkok, ludak)…” Majd szétszórták a szalmát és várták a háziaktól az adományt (almát, diót, aszalt gyümölcsöt). Ha nem kaptak, átkokkal illették a szárnyasokat. Legtöbbször a háziasszony csemegét ajándékozott, majd a vendégek távozása után összeseperte a szalmát és a tyúkok alá tette, hogy bőségesen tojjanak. Az alakoskodóknak adott ajándékokból is láthatod, hogy egészségesen táplálkoztak eleink az aszalással értékes tápanyagokban, energiában gazdag csemegét készítettek, így tartósították a gazdag termést. Aszaltak szilvát, szőlőt, almát. Élj te is eleink egészségmegőrző szokásaival! Ha édességre vágysz, ne a karácsonykor általában bőségesen rendelkezésedre álló csokoládéért vagy süteményért nyúlj, hanem vásárolj a piacon hazai házi aszalt szilvát és birsalmasajtot, diót, mazsolát, illetve szeletelj és aszalj te magad almát!

Számos jósló praktikát alkalmaztak őseink Luca napkor. A lányok pl. szerették volna tudni jövendőbelijük nevét. Ehhez 12 cetlire férfineveket írtak, gombócot készítettek, elrejtették bennük a papírdarabkákat és főni tették. Amelyik gombóc először jött fel a víz színére, az abba tett papírra felírt nevet viselő férfi lett a párjuk.

Lucabúza

Szintén hagyomány volt a lucabúza vetése. Ez arra szolgált, hogy megjósolják a következő évi búzatermést. Egy marék búzát tettek kis tálkába és karácsonyig naponta öntözték. 30-40 centiméterre is megnőtt a növény az ünnepre, mely közepébe, pohárban gyertyát állítottak és a sötét szobában figyelték a szálak sűrűségét, az „ültetvény” tömörségét, a következő évi termés mennyiségét megjósolva vele. A zöld búzafüvet nem dobták ki, hanem karácsony után megetették az állatokkal, ezzel azoknak is egészséget, termékenységet kívántak biztosítani. Ha napjainkra alkalmazod ezt a népszokást, akkor te sem dobod ki a megmaradt ételt. Adagold ki, zacskózd be, írd rá a tartalmát és a fagyasztás dátumát és fagyaszd le. Illetve készíts jól átsütött rakott ételt, vagy a következő nap elfogyasztandó salátát, pástétomot. Ezzel másnap jelentősen lerövidül a konyhában töltött időd és mégis új ételt teszel az asztalra, valamint megelőzöd az élelmiszerpazarlást.

Lucaszéke

Hallottad már azt a népi mondást, hogy „Lassan készül, mint Luca széke.” Azt tudod, hogy mi adja ennek az alapját? Az, hogy eleink meg akarták nézni a boszorkányt és úgy tartották, hogy Luca székén meglátják a gonosz szerzetet. Ehhez a férfiak elkezdtek faragni egy széket, az úgynevezett Luca széket december 13-án. Általában kilencféle fából faragták és minden nap csak annyit dolgoztak vele, hogy 24-ig kitartson a munka. A széknek a hagyományok szerint egy szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből készült forma volt az alakja. Éjfélkor a katolikusok elvitték a templomba, és ráálltak, hogy meglássák a misén jelenlévő, azaz a falus boszorkányait. A reformátusok a keresztútra vitték. Mindkét vallású férfiaknál közös, hogy hazafelé szaladni kellett a székkel és tűzre vetni az ülőalkalmatosságot. 

Szépség-és egészségvarázslást is végeztek Luca napján. Például almáról ettek eleink, hogy arcuk pirosságát, így egészségüket biztosítsák.  Az alma ma is az egészséget és a termékenységet jelképezi, olcsó, bőségesen terem hazánkban, nyártól tavaszig bármikor megvásárolhatod. Élj te is vele és ropogtass el minden nap belőle. A népi bölcsesség ma is érvényes: „Napi egy alma az orvost távol tartja.”

 

Források: http://mek.oszk.hu, https://www.csillagaszat.hu/

 

 

 

Mit adjak karácsonyra? – Ötletes, környezetkímélő ajándékok –

Otthoni megoldások | 2017. december 14.


Ígéretünk szerint olvashatjátok cikkünk második részét, melyből megtudhatjátok, hogy mi is az a szívesség ajándék és ötleteket meríthettek a saját kezűleg készített meglepetésekhez, ehető ajándékokhoz.

 

Hallottál már a szívesség ajándékról? Készíts egy utalványt, tüntesd fel az ajándékozó és az ajándékozott nevét, valamint az adni kívánt szívességet. Pl. kisgyermekes szülőknek adhatsz olyan órákat, amikor vigyázol csemetéikre és ők nyugodtan elmehetnek kettesben színházba, vacsorázni, vagy éppen bulizni. Illetve elviheted a gyerekeket bábszínházba, színházba, cirkuszba, a Planetáriumba…. Vagy ha mindannyian elutaznak egy pár napra, vállalhatod, hogy pl. megeteted, sétáltatod a kutyájukat. Vállalhatod, hogy rendszeresen meglocsolod a virágait és kiüríted a postaládáját annak a családnak, akik üdülni vannak. Az is nagy segítség, ha megvárod a lakásukban vízóra leolvasót, orvoshoz kíséred az idős rokont, vagy más egyszerű, hivatalos ügy elintézését leveszed a család válláról.

Saját kezűleg

Vásárlás helyett készíthetsz magad is ajándékot. Ezzel kifejezed, hogy több időt, energiát tettél az ajándékba, mintha készen vetted volna és elkerülöd, hogy egy olyan újabb tárgyat adj az illetőnek, amiből már van esetleg egy pont ugyanolyan. Pl. egy saját kezűleg készített tolltartó, fényképtartó, ékszer, ládika, polc, pénztárca, egyedileg dísztett fotóalbum, festett bögre, kötött sál mindenkinek megmelengeti a szívét. Ha egyébként is ismersz kézműves technikákat, könnyű dolgod van. De ha nem, akkor sincs veszve semmi. Weblapokról, könyvekből tanulhatod meg pl. a gyöngyökből, gyapjúból, szalagokból, zsinórokból fűzött, font, nemezelt nyakláncok, karkötők, fülbevalók készítésének fortélyait. Megtanulhatsz pl. sálat kötni, pólóra motívumot hímezni, decoupage technikával díszíteni fényképtartó kereteket, dobozokat, filcből tolltartót varrni, terítő anyagát batikolással díszíteni… Fontos, hogy elegendő időt hagyj magadnak a gyakorlásra, ne az utolsó napokban akarj mindenkinek kreatív ajándékot készíteni.  Családtagjaidnak egyszerű és hálás ajándék a családi fényképekből készült fotómontázs. Nagyszülőknek értékes ajándék az unokák képeivel megtöltött album, vagy egy digitális fényképnézegető, hozzá a pendrive-ra feltöltött képekkel.

Narancslekvár, mézes sütemény

Divatos az ehető ajándék is. Narancslekvárt hagyma chutney, sütemények késztéséhez ebben a téli hónapban is megtalálod a hozzávalókat. Tippünk, hogy a narancslekvárhoz vásárolt narancsot egy éjszakára áztasd vízbe és másnap jól súrold át a héját, hogy eltávolítsd a rajta lévő vegyszermaradványokat. Készítsd el a lekvárt, majd az otthon összegyűjtött kis üvegekbe adagold az ajándékod.  Kösd át a csavaros üveg kupakját karácsonyi mintájú textillel. Süss mézes süteményt vagy csokoládéval, dióval, mákkal, Mindenkire gondolj valamilyen apró ajándékkal. Ne feledkezz meg a ritkán látott, messze, egyedül élő rokonokról sem. Nekik különösen jól fog esni, ha saját készítésű ajándékokkal leped meg őket.  

A gyerekekkel együtt

Gyermekeidet is vond be az ajándékok készítésébe. Attól függetlenül, hogy a Jézuska hozza-e nekik az ajándékot, vagy tőletek kapják, ők is készítsenek meglepetéseket a saját tudásuk, kézügyességük szerint, így viszonozzák a Jézuska, vagy a ti ajándékaitokat. Készülj fel rajzoló-és festőszerszámokkal, színes lapokkal, ragasztóval, ötletekkel, ülj le velük és hadd rajzoljanak, fessenek, ragasszanak ajándékot kedvük szerint, minden családtagnak. Közben hallgassatok karácsonyi zenét, ezzel is az ünnepekre hangolódva. Gazdálkodj az idővel! Ha megunják az alkotást, hagyjátok abba, és pár nap múlva folytassátok.

Örömteli közös készülődést kívánunk!

 

 

Mit adjak karácsonyra? – Ötletes, környezetkímélő ajándékok –

Otthoni megoldások | 2017. december 13.


Ha a karácsonyra gondolsz, az ünnepi fények, színek, hangulatok, a rokonokkal együtt töltött napok, a közös étkezések mellett az előkészületek is az eszedbe jutnak. Elsőként szinte biztos, hogy az, kinek mit ajándékozz, ki minek örülne? Ehhez adunk ötletet cikkünkkel, amelyekből ha megvalósítasz, az ünnepeltnek való örömszerzés mellett a környezeted is kíméled.  

 

Jó, ha ismered a megajándékozni kívánt személyt, mert akkor tudod, hogy milyen dédelgetett tervei vannak, és a legnagyobb örömet akkor szerzed neki, ha hozzájárulsz a megvalósításukhoz. Tervezd meg, kinek mit veszel, ne céltalanul indulj vásárolni. Vehetsz az illető terveihez való dologra elkölthető vásárlási utalványt.  Ma már a klasszikus könyv- és ruhanemű vásárlási utalvány mellett vehetsz utalványt kertészetekben, bútoráruházakban, sport-, és játéküzletekben... Egy színház-, hangverseny- vagy uszodabérlettel is jó eséllyel szerzel örömet. Sőt, akár masszázsbérletnek, vagy kozmetikai kezelésre szóló utalványnak is örül az, aki egyébként is igénybe vesz ilyen szolgáltatásokat. Ajándékozhatsz tanfolyami részvételt is, befizethetsz pl. tánc-, fotózási, informatikai ismereteket nyújtó kurzusra, vagy éppen nyelvtanfolyamra, csokoládékészítő, főző-, kézműves, vagy valamilyen sport megtanulását célzó oktatásra is. Szintén jó ötlet rendezvényre szóló belépőt adni, például koncertre, múzeumba, kiállításra, előadásra. A vállalkozó kedvűek kitörő örömmel fogadhatnak egy érdekes kirándulásra, túrára szóló részvételt, vagy egy wellness hétvégét. Az utazni vágyók boldogok lesznek a közeli országok fővárosaiba szóló menettérti vonat-vagy autóbuszjegyet. Ezekkel az ajándékokkal nem terheled környezeted, ugyanis biztos, hogy a megajándékozott nem süllyeszti a szekrénye mélyére, nem dobja ki, hanem tetszése szerint felhasználja.

Minőségi és tartós

Ha nem tartod megfelelőnek az utalványt, hanem tárgyat szeretnél vásárolni és pl. a műszaki cikket választod, előbb gondold végig, feltétlenül szükség van-e újabb szórakoztató elektronikai cikkre, vagy háztartási gépre a megajándékozottnak. Lehet, hogy épp olyan jó a régi is. Vagy ha azért akarsz újat venni, mert a régi elromlott, javíttasd meg! Hálás lesz az illető, hogy nem neki kellett rááldozni az idejét, pénzét. Spórolhatsz is vele, mert kevesebbe kerül, mint egy új vásárlása. A megmaradó pénzedből pedig vehetsz egyéb ajándékot. Ha úgy döntesz, hogy feltétlenül új műszaki cikket veszel, tájékozódj a vásárlás előtt az interneten vagy az áruházakban. Ha teheted, jó minőségű, tartós árut vásárolj! Fontos tényező az áru kiválasztása során pl. a háztartási gép energiatakarékosságának mértéke. Az erre vonatkozó tudnivalókat a gép energiacímkéjén találod. A legtakarékosabb a zöld A+++ jelű háztartási gép, a legkevésbé spórolja az energiát a piros G jelű. Az A jelű energiatakarékos gép drágább, mint az abc további betűivel jelzettek, de hosszú távon érdemes rászánni a pénzed, és ezzel energiát megtakarítanod, valamint jobb minősége okán hosszabb élettartamára számítanod.  Jó, ha tudod, hogy pl. új háztartási gép vásárlása esetén a kereskedő köteles a vásárlótól a régi, hasonló háztartási gépét az áruházban ingyenesen átvenni, vagy házhoz szállítás esetén a régit térítés nélkül elszállítani.

Allergén összetevők nélküli

Egyéb árucikk vásárlása esetén gondold át, hogy minek örülne a megajándékozott. Pl. milyen témájú könyvet szeret olvasni? Az utazni, kirándulni vágyó örül az útleírásokat, túraútvonalakat tartalmazó könyvnek, turisztikai kiadványnak. A sütni-főzni szerető a különleges szakácskönyvnek, a régmúlt korok iránt érdeklődő a történelmi folyóirat előfizetésének. Ruhanemű, ékszer vásárlása esetén vedd számba, hogy milyen stílusú, fazonú, színű ruhákat, ékszereket hord az illető és ahhoz hasonlót vásárolj. Tudod, hogy a kamaszok felettébb örülnek egy-egy világmárka jelzését magán hordozó ruhaneműnek, cipőnek. Illatszereket vásárlása esetén válaszd azokat, amelyek nem tartalmaznak allergén összetevőket. Férfiaknak mindig alkalmas ajándék az érdeklődésük megfelelő magazin, folyóirat, táska, pénztárca. De olyan ajándékra is gondolj, amiből mindketten profitáltok. Pl. egy tánctanfolyamra szóló bérlet különös meglepetés és új színt visz a kapcsolatotokba.

Képességfejlesztő

A gyermekeknek szánt ajándékok között könnyű elcsábulni a rózsaszín, habos ruhás babák, ezernyi színű műanyag játékok között, de gondolj arra, hogy ezek gyorsan tönkre mehetnek és akkor oda a gyermek öröme és a pénzed is. Nem is beszélve arról, hogy ki kell dobni a hasznavehetetlen, műanyag játékokat, ami növeli a szemét mennyiségét. Vegyél inkább természetes anyagokból készült, tartós játékokat: fából építőjátékot, vonatot, babaházat, textilből készült babát. Ismert, hogy mindenki jó valamiben. Ha ismered gyermeked, akkor tudod, hogy mely képességei, készségei kiemelkedőek és melyeket érdemes fejleszteni. Vásárolj fejlesztő játékokat, logikai- vagy társasjátékokat, kártyát. A közösen játszható játékok kellemes órákat fognak szerezni az egész családnak. Gondolj arra is, hogy a gyerekek szeretnek mozogni, vegyél nekik valamilyen sporteszközt, de előtte gondold át, hol, hogyan, kivel fogja használni az ajándékot?  Pl. ha kerékpárt veszel, lesz-e aki elmegy vele biciklizni? Érdemes apránként az egész családnak beruházni kerékpárokra és pl. kirándulni menni. 

Egészségmegőrző

A nagyszülők egészségének megtartásához jó ötlet egy-egy gyógyfürdő bérlet, vagy egy-egy pár nordic walking bot és az ezzel a sporteszközzel rendszeres edzést, kirándulást kiíró szervezetek elérhetősége. Az is hasznos, ha tudod, hogy milyen kedves elfoglaltságaik voltak fiatal korukban és feleleveníted kedvteléseiket. Pl. ha nagymamád szeretett hímezni, kötni, horgolni, vegyél kötőtűt, horgolótűt, fonalat, textilt, mintakönyvet! Vagy fizess be egy hasonló tanfolyamra, ahol kedves kedvtelése mellett új ismerősökre is szert tesz. Ha nagyapád szeret barkácsolni, vehetsz szerszámkészletet, ha kertészkedik, komposztáló ládát és a komposztálás leírását tartalmazó könyvet, kerti szerszámokat. Ezzel új ötletet adsz neki a kerti talaj javításához, mellyel az egész család jól jár, hiszen ha komposztál, egészséges talajtakarót termel a termőföldre.

 

A szívesség ajándékról, a saját kezűleg készített tárgyakról, ehető ajándékokról szóló cikkünket hamarosan olvashatjátok. Valamint azt is megtudhatjátok, miért jó, ha a gyerekeket is bevonjátok az ajándékok készítésébe. Addig is eredményes karácsonyi készülődést kívánunk! 

Ismét magyar döntősöknek szurkolhatunk az Európai Hulladékcsökkentési Díj elnyeréséért

Hulladékcsökkentési hét | 2017. április 10.

Magyarország 2012 óta vesz részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióban, melynek során helyi kezdeményezéseket valósítanak meg a csatlakozó önkéntesek annak érdekében, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzék. A Földművelési Minisztérium koordinálásával megszervezett hazai kampányhoz csatlakozók az elmúlt években is szereztek dobogós helyeket kreatív és hasznos – megvalósított – ötleteikkel. Az Európai Hulladékcsökkentési Díj elnyeréséért pályázó akciók közül a hazai zsűri a 6 kategória legjobb megvalósított ötletét terjesztette a brüsszeli koordinációt ellátó, nemzetközi szakemberekből álló zsűri elé. A nemrégiben megkapott információ szerint az idei döntősök közé 2 hazai akció is bejutott.

Fotópályázat az Európai Hulladékcsökkentési Hét résztvevőinek

Hulladékcsökkentési hét | 2017. április 04.


A megmérettetésen bárki indulhat, aki csatlakozott a kampányhoz, és megvalósított egy akciót 2016. november 19-27. között az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében.Európai hulladékos felmérés: Te hogyan látod a helyzetet?

Környezettudatosság | 2016. december 07.

Close-up Look At Green PenAz Európai Bizottság Téged is felkér, hogy idén (is) vegyél részt az európai hulladékos felmérésben, melynek célja, hogy felmérje, mennyire és hogyan érzékelik a lakosok a keletkezett hulladék mennyiségével kapcsolatos problémákat, mennyire ismerik és használják ki a rendelkezésükre álló lehetőségeket a keletkezés megelőzése, a tárgyaink újrahasználata és a hulladékká vált anyagok újrahasznosítása érdekében. A kérdőívet 2017. január 31-ig lehet kitölteni.

Mielőtt elkap a vásárlási láz…

Hulladékcsökkentési hét | 2016. november 25.

aleksandrov-valeri-bulgaria-too-much-wasteEgy picit gondolkodj. Igaz, hogy az Európai Hulladékcsökkentési Hét idén lezárul és következik négy olyan hét, ami mindent visz fogyasztás és pazarlás tekintetében az évben, de mégis… Ha csak felmerül benned a gyanú, hogy másképp is lehetne csinálni a Nagy Karácsonyi Felhajtást, mint ahogy eddig szoktuk, és érdemes ma döntést hozni a holnapról, az már óriási siker. Lehet még fokozni? Lehet!

Mit kezdjünk az üveg csomagolási hulladékkal?

Hulladékcsökkentési hét | 2016. november 22.

49%2c-hotan-mohammad-khani-iran-too-much-wasteAz üres üveg – ahogy köznyelven az üveg csomagolási hulladékot hívjuk – a legkönnyebben hasznot hozó hulladék. Egyrészt azért, mert jó pár típusa visszaváltható és így azonnal, kézzel foghatóan érezzük környezetbarát hozzáállásunk gyümölcsét. Másrészt pedig a szelektív üveggyűjtőkből újrafeldolgozásra átadott üveghez szinte nem is kell semmilyen adalékanyag, amivel „feljavítandó” lenne mint másodalapanyag, mert az úgy jó, ahogy van.