Bárczay Anna Városi ÓvodaA téglási Bárczay Anna Városi Óvoda 2013. 11. 18. és 22. között terjedő időszakban csatlakozott az EWWR akcióhoz, melynek célja, hogy egy teljes héten keresztül ráirányítsuk a figyelmet a hulladék megelőzés témakörére.

A hulladék megelőzés témakörén belül a hulladékcsökkentést választottuk, melynek érdekében több intézkedést tettünk:

A Városellátó Szervezettel együttműködve az akció ideje alatt olyan élelmiszerek kerüljenek óvodás gyermekeink tányérjába, melyek nem előre csomagoltak. Joghurt Bárczay_nagy kiszerelésű termékhelyett kakaót kaptak a gyerekek. A mini kiszerelésű dzsem, ketchup stb. helyett nagy kiszerelésben vásárolt üvegből a dajka nénik adagolták ki a gyerekek tányérjára a ketchupot, lekvárt.

Intézményünkben évek óta gyakorlat, hogy csak a nélkülözhetetlen dokumentumokat, leveleket nyomtatjuk ki, ezzel is takarékoskodunk a papír felhasználással. A nevelőtestület tagjai és a dolgozói elektronikus úton vagy szóban értesülnek az információkról.

A gyerekek ezen a héten a rajzoláshoz, festéshez kisebb méretű papírt kaptak. A papírzsebkendőket félbe vágtuk, és csak ebéd után használtunk papírszalvétát.

Az óvodapedagógusok minden csoportban játékos formában megismertették a gyerekeket a hulladékcsökkentés fontosságával, a keletkező hulladék környezetre és egészségre gyakorolt káros hatásaival. Minden csoport elsétált a szelektív hulladékgyűjtő szigetekhez, és a csoportban keletkezett vagy összegyűjtött hulladékokat anyagfajták szerint szétválogatva maguk tették a gyerekek az edényekbe.

A beszélgetések során kiderült, hogy nagyon sok család szelektíven gyűjti a hulladékot, sok gyermek számára már magától lecsökkent szemétmennyiség szelektív gyűjtés hatásáraértetődő a szelektív hulladékgyűjtés fontossága. Óvodás gyerekeinken keresztül a családokra is hatást tudunk gyakorolni az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekkel. Fontosnak tartjuk az óvodánkba járó gyermekeknek a környezet szeretetére, tiszteletére és védelmére, vagyis a környezettudatos életmódra való nevelését.

Akciónk eredményeképpen a kukába kerülő hulladék mennyisége nagyjából 1/3-ával csökkent.

Kép: teglas.hu