Az egyre melegebb napok, a szobában szinte szemmel láthatóan növekedő és balzsamos illatot árasztó színes jácintok is jelzik a húsvét közeledtét.

Az ünnep már nincs messze, de még addig számos teendőnk van, mint pl. a tavaszi nagytakarítás, majd azt követően a felesleges üvegek, PET palackok, elvitele a szelektív gyűjtőbe, a már nem használt ruhaneműk elajándékozása, adományozás, illetve szintén szelektív gyűjtőbe vitele és a leselejtezett lakberendezési, konyhai stb. darabok elajándékozása, eladása. Miután elvittük otthonról a feleslegessé vált holmit, dekoráljuk ki a lakást húsvéti díszekkel. Ehhez ne vegyünk az üzletekből csecse-becséket, hanem készítünk a gyerekekkel a húsvéti figurákat és apró ajándékokat is. Például varrjunk kedves állatfigurákat: nyuszit, csibét, tojást. A gyerekekkel együtt készülődjünk, hogy segítsenek, és megszokják az ünnep előtti tennivalókat.

Régiből újat

Ne vegyünk új textilt, hanem nézzünk szét a szekrényekben és a már elnyűtt pólókat, egyéb kinőtt ruhadarabokat használjuk fel. Rajzoljuk le papírra tetszőleges méretben a képeken látható tetszőleges figura minden részét külön-külön. Vágjuk ki, tegyük rá a textilre és rajzoljuk körül. Majd vágjunk ki mindenből két-két darabot. Varrjuk össze háromnegyed részét, tömjük ki kicsire szabdalt textildarabokkal A feje megfelelő részéhez varrjuk oda a csőrét és a taréját is. Gombból varrjunk szemet a textil állatkának.

Tojásfa

A tojásfa egy fillér beruházást sem igényel, a természet és a húsvéti készülődéshez amúgy is kellő tojás héja jelentik az alapanyagot. Először is szedjünk barkát a természetben. A tojásdíszek készítéséhez gyűjtsünk kukót (egyben maradt üres tojáshéjat). Ehhez a megmosott, megtörölt tojásokat óvatosan fúrjuk ki zsákvarró tűvel a tetején és az alján. Tegyünk alá egy edényt és a tetejét a szánkhoz illesztve fújjuk ki a tartalmát. Majd tegyük félre a tojáshéjat pár napra, hogy kiszáradjon. Végül fessük meg természetes anyagokkal (pl. vöröshagyma száraz héjával), majd fűzzünk át rajta színes szalagot és akasszuk a vázába tett barka ágakra.  A természetese anyagokkal való tojásfestésről következő cikkünkben írunk. 

Csoki a répában

Állítsunk össze répa alakú csomagolásba rejtett ajándékcsomagot. Szintén a már nem használt ruhadarabok között keressük az alapanyagot. Téglalap alakú textilt hajtsunk össze tölcsér alakúra és varrjuk össze az oldalát. Töltsük meg hasznos, apró ajándékokkal, pl. zsírkrétával, házi készítésű húsvéti figurás keksszel, madár alakú kaláccsal, majd kössük össze egy szalaggal. Vagy készítsünk nyuszifej díszítésű dobozt az apró ajándékoknak. Vágjuk le egy kocka alakú kartondoboz tetejét. Vágjunk ki a hulladékból füleket és ragasszuk rá. Filctolla rajzoljunk rá szemet, orrot, bajszot, szájat.

Ehető ajándék

Az ehető ajándékokkal mindig sikert aratunk. Ha nem szoktunk húsvétkor megajándékozni egymást, akkor készítsük el a közös étkezésekhez a természetes alapanyagokból álló csokoládés nutellát, vagy trüffel golyókat, vagy a szuper egészséges granolát. A trüffel kivételével tárolásukhoz használjunk befőttesüveget, ezzel is csökkentjük az otthoni üveghulladék mennyiségét. 

Házi mogyorókrém

A házi nutella minden mesterséges anyagtól mentes csemege. Hozzávalók: 250 g törökmogyoró, 400 g jó minőségű tejcsokoládé, 100 g jó minőségű étcsokoládé, – 3 evőkanál mogyoró- vagy kókuszolaj, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1/2 teáskanál só. A törökmogyorót terítsük a 170-180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe és pirítsuk 8-10 percig. Majd öntsük konyharuhára és morzsoljuk le a héját. Nem baj, ha egy kevés rajta marad. A mogyorót tegyük robotgépbe és őröljük krém állagúra.  Öntsük hozzá a mogyoróolajat, a kakaóport és a sót, majd forgassuk tovább a masszát a gépben. Egy lábasban forraljunk vizet. Tegyünk fölé egy kisebb lábast. Tördeljük bele a csokoládét és olvasszuk fel. Öntsük hozzá a mogyorómasszához és kevertessük össze a géppel. Adagoljuk üvegekbe és hagyjuk kihűlni, majd zárjuk le. Hűtőszekrényben tartsuk.

Trüffel golyó

Vagy állítsunk össze trüffel golyókat és díszítsük ízlésünk szerint. Hozzávalók: 200 g étcsokoládé, 1 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 ek cukrozatlan kakaópor, 5 dkg dió (aprítva), 5 dkg törökmogyoró (aprítva), 5 dkg mandula (aprítva). Törjük apróra a csokoládét és kb. 40 g kivételével tegyük hőálló tálba. Melegítsük fel a tejszínt, amíg forrni kezd. Öntsük rá a csokoládéra és lassan keverjük el. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd a maradék csokit is keverjük bele.  Majd tegyük a hűtőbe, amíg teljesen megkeményedik. Teáskanállal vegyünk ki belőle egy adagot és formáljunk belőle golyókat. Ízlést szerint forgassuk porcukorba, kakaóporba, aprított magokba (mandula, dió, mogyoró).

Pirított müzli

Gabonából, magvakból, aszalt gyümölcsökből és mézből áll a következő egészséges édesség, a granola. A házilag előállított, gazdag, pirított müzli hozzávalói: 2 bögre zabpehely, ½ bögre lenmagpehely, 3 evőkanál dióolaj, 2 evőkanál méz és ízlés szerint chia mag, kókuszpehely, mandula, dió, török mogyoró, aszalt gyümölcs. Serpenyőben, dióolajon pirítsuk meg a zabpelyhet. Miután megbarnult, adjuk hozzá a mézet és a lenmagpelyhet. Pirítsuk tovább, majd adjuk hozzá a szárazanyagokat. Az aszalványokat kihűlés után keverjük hozzá. Tegyük üvegbe és zárjuk le. Joghurttal, tejjel kínáljuk.

 

Forrás: nosalty.hu, 100fok.reblog.hu, www.bien.hu