Adj esélyt az újrahasználható pelenkáknak!

Adj esélyt az újrahasználható pelenkáknak!

2020. november 23.

Egy gyerek a születésétől a szobatisztaságig körülbelül 1-2 tonna kommunális szemetet termel csak eldobható pelenkákból. Miért használjuk őket mégis?

A használt pelenkák nem újrahasznosíthatóak, több száz év kell a lebomlásukhoz, ráadásul veszélyes hulladéknak minősülnek, mivel a széklet és a vizelet a szennyvízcsatorna helyett a szeméttelepen végzi, ahol nem kapja meg a megfelelő kezelést. A szennyezett pelenkákból így több száz féle kórokozó kerül ki a szabadba, amelyek az állatvilágra és a talajvízre nézve is veszélyesek lehetnek.

Az eldobható pelenkák a babák egészségére nézve sem veszélytelenek. A nedvszívó képességük olyan erős, hogy a bőrből is képesek kiszívni a nedvességet, továbbá olyan illatanyagokat és vegyszereket tartalmaznak, amelyek számos betegség kialakulásában szerepet játszhatnak a húgyúti fertőzésektől kezdve az asztmáig.

Ezzel szemben a ma forgalomban lévő mosható pelenkák többféle természetes anyagból készülnek (pamut, kender, gyapjú, bambusz), amelyek nem tartalmaznak vegyszereket, jól szellőznek, hőszigetelnek, és több kutatás eredménye is azt mutatja, hogy a babák nagyobb része jól érzi magát benne. Miért is ódzkodunk akkor tőle?

Az eldobható pelenkákkal szemben a mosható pelenkák használata macerásnak tűnik, mert az emberek fejében még az a kép él róluk, amikor anyáink, nagyanyáink áztatták, kifőzték és vasalták a tetrapelenkákat. Pedig a mai újrahasználható pelenkák alkalmazása sokkal egyszerűbb. A széklet a megfelelő helyre, a vécébe kerül (a WHO ajánlása szerint egyébként az eldobható pelenkákból is ki kell rázni a székletet a vécébe), a többit pedig elvégzi helyettünk a mosógép. A mai mosógépek és a bababarát mosószerek nagy hatásfokkal tisztítják és fertőtlenítik a pelenkákat, 60 fokon például már az összes bennük található kórokozó elpusztul.

A ráfordított idő tehát egy kicsivel több, ugyanakkor ezt nem csak a babapopsi, hanem a környezet és a pénztárcánk is meghálálja, mivel a pelenkáskor végéig az eldobható pelenkákra fordított összeg felét is megtakaríthatjuk.


további cikkek

Ők az „Álmodd meg Te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat” 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
A “Hasznosítsunk újra, használjunk többször!” fotó pályázat nyerteseit Dr. Boros Anita jelentette be 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
Kihirdetésre kerültek a “Fiatalokkal a fenntarthatóságért!” poszter pályázat nyertesei 2021. január 07. Hulladékcsökkentési hét
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.