Közösségi szolgálat TeSzedd!Akár 8 órát is letudhatnak a kötelező 50-ből a diákok

Ez alkalommal is teljesíthetik a kötelező közösségi szolgálat (KÖSZI) egy részét a diákok a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióban. Az 5. TeSzedd! 2015. május 15-17. között kerül megszervezésre szerte az országban. Az akcióhoz kapcsolódóan akár 8 óra környezetvédelmi irányú közösségi szolgálatot is megvalósíthatnak a fiatalok, ha az iskola, amelyben tanulnak, csatlakozik az országtisztító akcióhoz és megszervezi a szemétszedést. Regisztrálni 2015. május 7-ig lehet a www.teszedd.hu weboldalon.

A közösségi szolgálat teljesítése azon diákok számára kötelező, akik 2016-ban vagy azt követően érettségiznek: 2016. január 1-től a KÖSZI az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele. A fiataloknak összesen 50 órát kell eltölteniük közösségi szolgálatban például egészségügyi, oktatási vagy éppen környezet- és természetvédelemi tevékenységgel.

A TeSzedd! keretében 5 óra közösségi szolgálatot lehet teljesíteni. Ebből 1 óra a felkészítésen, 3 óra a szemétgyűjtésben és 1 óra az akció utáni értékelésen való részvétel. Ezen kívül lehetőség van előzetesen – legfeljebb 3 órában – részt venni a szemetes helyek felkutatásában, azaz a TeSzedd! helyszínének kiválasztásában.

A közösségi szolgálat szervezője minden esetben – így a TeSzedd! kapcsán is – az iskola, így ott dől el, mely diáknak hány óra (5 vagy 8) közösségi szolgálat teljesítésére biztosítanak lehetőséget. Az iskola feladata a közösségi szolgálat kapcsán a szükséges dokumentáció elvégzése, így például a gyerekek jelentkezésének és a szülők hozzájárulásának begyűjtése ahhoz, hogy a diákok részt vehessenek a TeSzedd! akcióban. Szintén az iskola biztosítja a diákok felügyeletét a szemétgyűjtés ideje alatt.

Az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! szemétgyűjtési akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) szervezi. Az akció keretében az OKTF NHI biztosítja az iskolák számára a szemétszedéshez szükséges eszközöket (pl. kesztyűk, zsákok, kötözők), valamint a felkészítést és értékelést segítő oktatási segédanyagot is eljuttat az intézményekbe. Szintén az OKTF NHI gondoskodik a diákok és pedagógusok által összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról.

Miért jó a TeSzedd!-hez való csatlakozás az iskoláknak?

Amellett, hogy a TeSzedd! lehetőséget biztosít az intézményeknek környezetvédelmi irányú közösségi szolgálat szervezésére, az akció során szerzett tapasztalatok támogathatják, könnyebbé tehetik a tanulók környezeti nevelését mind a diákok, mind a pedagógusok részéről. Ez azért különösen fontos, mert a környezettudatos gondolkodásmód ma már természetes elvárásnak számít, különösen a mai gyermekek, fiatalok felé.

A TeSzedd! akció az önkéntesség fontosságára is ráirányítja a figyelmet, ráadásul igazi közösségépítő szerepe is van, hiszen kiváló alkalmat ad a közös időtöltésre és egymás jobb megismerésére a pedagógusok, a diákok és azok családja részére is.

Tavaly az iskolák, oktatási, nevelési intézmények mozgósították a legtöbb résztvevőt a TeSzedd!-be. Az akció során 2014-ben mintegy 60 ezer diák szedett szemetet a pedagógusok irányítása, felügyelete mellett.

5. TeSzedd! – aktuális adatok

Az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció szervezői március 24-én 16:00 óráig 280 találkozási pontot hagytak jóvá, amelyekhez összesen 17.560 fő önkéntes regisztrált. Az akcióhoz ugyaneddig az időpontig 75 iskola csatlakozott összesen 8.225 fő önkéntessel.

, , ,